Twee jaar geleden werd de zogenaamde maatschappelijke stage voor alle leerlingen verplicht gesteld. Een goede zaak. Als we met zijn allen vinden dat jongeren moeten leren om zich in te zetten voor de gemeenschap, dan is die stage daar een goed middel voor. Maar nu dreigt de maatschappelijke stage alweer te verdwijnen. Op die manier wil het kabinet 75 miljoen euro besparen. Vandaag wordt daar in de eerste kamer over gesproken.
Die bezuiniging van 75 miljoen euro is geen probleem volgens staatssecretaris Sander Dekker. “Want op vrijwillige basis kan die stage gewoon doorgaan.” Natuurlijk mijnheer Dekker, zo zal het gaan! Twee jaar geleden moesten scholen met stoom en kokend water een stage invoeren. En die stage werd, mede door het verplichtend karakter, nog een groot succes ook. Maar het organiseren en regelen van zo’n stage kost wel veel tijd. Met de 75 miljoen euro werden mensen vrijgemaakt om alles te organiseren. Uren die docenten en welzijnswerkers inzetten kosten namelijk gewoon geld. Dat wordt wel eens vergeten.
Volgens staatssecretaris Dekker staat de infrastructuur van de maatschappelijke stage als een huis. Op zich heeft hij daar gelijk in. Zowel ouders als leerlingen en scholen zijn heel positief over de stage. Bovendien blijven relatief veel leerlingen ook na de stage als vrijwilliger actief. Maar wanneer er geen geld meer voor wordt vrijgemaakt, valt het fundament onder die infrastructuur volledig weg. Want scholen en welzijnsinstellingen hebben niet de middelen om zelf dan maar financieel bij te springen. Staatssecretaris Dekker gaat er vanuit dat dat ook niet hoeft. Stages kunnen toch op vrijwillige basis worden voortgezet? Natuurlijk mijnheer Dekker. Gelooft u het zelf? De meeste scholen zullen stoppen met de maatschappelijke stage. En dat is heel erg jammer.
Marco van Zandwijk
10 juni 2014
Waar veel managementgoeroes steeds vaker aansturen op ‘het loslaten van de er is geld nodig gedachte’ neemt de overheid hun tip zo wel heel letterlijk. Dat het ‘anders organiseren’ in de meeste gevallen nog steeds om een financiële bijdrage vergt omdat in veel situaties (lees publieke sectoren als onderwijs en zorg) de overheid als eindverantwoordelijke fungeert wordt voor het gemak buiten beschouwing gelaten. Hier kan toch geen omdenker tegenop?
Dirk K.
10 juni 2014
Sybrand Buma @sybrandbuma • 5 min
Onbegrijpelijk dat meerderheid Senaat maatschappelijke stage van tafel veegt. Goede vorming is meer dan alleen theoretische vorming…
(Dirk) => De inhoudelijke stemming over dit wetsvoorstel is pas aanstaande dinsdag 🙂
stannyweber
12 juni 2014
Helemaal mee eens René,
Juist in een tijd waarin burgers worden opgeroepen om meer verantwoordelijkheid te nemen voor elkaar, voor maatschappelijke activiteiten waar geen geld meer voor is!
Jongeren komen niet uit zichzelf naar bijvoorbeeld de oudere op de hoek! Door het doen van een maatschappelijke stage kunnen jongeren zich onderscheiden, mede omdat ze verrassende kwaliteiten tegen komen. Ze kunnen een aantekening op hun CV heel goed gebruiken in de overvolle arbeidsmarkt. En ga zo maar door! MaS is een groot succes en is totaal misplaatst om juist hier op te gaan bezuinigen.
davidholwerda
16 juni 2014
Gaan we er alleen over praten of er ook wat aan doen. Laat Oss een positieve uizondering zijn. Door samen te werken kan het wel overeind blijven en kunnen er kosten bespaart worden volgens mij.