‘Sociaal leenstelsel’

Posted on 5 juni 2014

4


“Als iets eruitziet als een eend, zwemt als een eend, en kwaakt als een eend, dan is het waarschijnlijk een eend.” In het Engels noemen ze zo’n redenering een ‘Duck test’. Iets is wat het is. Zelfs als je het anders noemt. “Iedereen wordt er beter van.” Dat zegt minister Bussemaker over het sociaal leenstelsel voor studenten. “De voorwaarden zijn soepel en het geld investeren we in beter onderwijs.” Maar een lening is een lening. En een schuld is een schuld. En daar word je echt niet beter van. Zelfs niet als je dat sociaal noemt.

Neen, ik geloof niet in een doemscenario. Er zullen zich echt niet dramatisch veel minder studenten inschrijven omdat ze last hebben van ‘leenangst.’ En de meesten kunnen die studieschuld op den duur ook wel terug betalen. Maar je werkende leven moeten starten met een schuld die kan oplopen tot wel dertigduizend euro is gewoon niet goed. En als student moet je geestelijk wel erg lenig zijn om Bussemaker te geloven als ze zegt dat je daar nog beter van wordt ook.

Het meest waarschijnlijke scenario is dat studenten veel meer gaan werken naast hun studie. Daardoor zullen studenten langer over hun studie doen. En veel ouders willen niet dat hun kind moet starten met een studieschuld. Deze ouders zullen hun kind veel meer gaan ondersteunen. Voor de middeninkomens is dat een enorme aanslag op hun koopkracht. Tenslotte wordt doorstuderen enorm ontmoedigd. Dat vind ik allemaal onwenselijk. Dat leenstelsel is geen goed idee.

Het ziet er uit als een schuld, het klinkt als een schuld en je moet het terugbetalen als een schuld. Het is dus  gewoon een schuld. En van het hebben van schulden wordt niemand beter. “Het gaat hier om het principe,” zegt Rob Wijnberg in de Correspondent. “Het principe dat je leven, nog voor het goed en wel begonnen is, al gepaard gaat met het opbouwen van een schuld. Dat het onderwijs, het fundamenteelste onderdeel van een beschaafde samenleving, datgene wat de criminaliteit bestrijdt, de kenniseconomie draaiende houdt en de vooruitgang waarborgt, voortaan op afbetaling komt. Dat er rente zit op onze toekomst.” Wijnberg heeft gelijk.

 

Unknown-1

Posted in: Uncategorized