Ophef over ombudsman

Posted on 3 juni 2014

27


Een deel van de Marokkaanse gemeenschap en een flink aantal tweede kamerleden vindt ANWB-topman en VVD’er Guido van Woerkom niet langer geschikt als Nationale Ombudsman. Een aantal jaren geleden heeft Van Woerkom een discriminerende opmerking gemaakt. Hij heeft daar uitgebreid zijn excuses voor aangeboden. Nu achtervolgt die kwestie hem. En wordt de benoeming van een niet-politiek ambt juist heel politiek gemaakt.

Ik ken meneer Van Woerkom niet. Maar ik weet wel dat in totaal dertig mensen voor de vacature van Nationale Ombudsman solliciteerden. En door een commissie bestaande uit de vicepresident van de Raad van State, de president van de Hoge Raad en de voorzitter van de Algemene Rekenkamer werd hij blijkbaar benoembaar bevonden. Samen met nog vier anderen. Een commissie van Tweede kamerleden vond hem vervolgens de beste kandidaat. Ik ga er dus van uit dat Van Woerkom zonder meer voldoet aan het gevraagde profiel. Normaal gesproken is de benoeming van een ombudsman dan ook een hamerstuk.

Van Woerkom schijnt ondanks alle ophef nog steeds de functie van ombudsman te ambiëren. Maar eigenlijk is hij al te erg beschadigd. Wanneer waarnemend Nationale Ombudsman Frank van Dooren op Nieuwsuur zegt dat het voor het gezag van het instituut van het grootste belang is dat iedereen in Nederland vertrouwen heeft dat de Ombudsman zonder vooringenomenheid zijn ambt uitoefent, dan schrijft hij Van Woerkom openlijk af. Technisch gezien heeft van Dooren gelijk. Maar erg chique is het niet.

Nogmaals, ik ken Van Woerkom niet. Maar ik kan me niet voorstellen dat na een zo zware selectieprocedure een racist wordt voorgedragen. Als het echt alleen gaat om een foute uitspraak van vier jaar geleden, waarvoor hij bovendien al openlijk voor door het stof is gegaan, dan vind ik alle politieke ophef wel èrg zwaar aangezet.  PvdA-leider Diederik Samsom vindt de kwestie ‘bijzonder pijnlijk’. Hij wijst erop dat de omstreden uitspraken pas na de voordracht door de commissie van de Tweede Kamer naar voren zijn gekomen. Hij zegt het niet hardop. Maar volgens mij geeft hij aan dat de PVDA gaat tegenstemmen.

Het is jammer dat zelfs de voordracht voor het ambt van Ombudsman een politieke kwestie wordt. Dat lijkt me zeker zo schadelijk voor het instituut als een uitspraak van vier jaar geleden. Dit gaat nog een staartje krijgen. Ik ben benieuwd.

 

 

Posted in: Uncategorized