Kinderachtige aangifte

Posted on 6 juni 2014

1


Ongeveer 120 mensen hebben aangifte gedaan tegen Diederik Samsom en Hans Spekman. Geert Wilders riep daartoe op omdat de voormannen van de PVDA discriminerende opmerkingen zouden hebben gemaakt over Marokkanen. Opmerkingen die volgens Wilders nog veel verder gaan dan wat hij zelf gewoonlijk beweert. De oproep van Wilders was overigens een reactie op de ruim 5000 aangiftes die tegen hem zijn gedaan vanwege zijn geroep om minder Marokkanen tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Den Haag. Zo houden we elkaar lekker bezig zeg!

Zou het een trend kunnen worden? Dat politici mensen oproepen om aangifte te doen tegen hun politieke tegenstanders? Het levert wel publiciteit op natuurlijk. En je kunt op deze manier je politieke tegenstander zo lekker demoniseren. Of beschuldigen van een hoog ‘pot verwijt de ketel’ gehalte natuurlijk. Dat doet het ook altijd goed. Maar ik vind het te kinderachtig voor woorden. Op deze manier is het niet vreemd dat mensen al hun vertrouwen in de politiek verliezen. Politie en justitie zijn er niet om uit de hand gelopen politieke debatten op een andere plek verder uit te vechten. En ook niet om politici te verzekeren van voldoende media aandacht. Ze hebben echt wel wat beters te doen.

Wilders zegt dat hij geen monopolie op stigmatiserende uitspraken over Marokkanen heeft. Daarin heeft hij gelijk. Wanneer Samsom beweert dat Marokkanen een etnisch monopolie op bepaalde soorten van overlast hebben, is ook dat verre van chique. Maar er is wel een verschil tussen het maken van een dubieuze opmerking en het opzwepen van een haatdragende menigte. Politici die oproepen om aangifte tegen elkaar te doen, zijn een beetje kinderachtig. En ze maken misbruik van politie en justitie om politieke winst te boeken. Een woordvoerder van het OM in Amsterdam zegt dat de aangiften worden bestudeerd. En dat het nog niet duidelijk is wanneer er een besluit wordt genomen over wat er met de aangiftes wordt gedaan. Het zal juridisch wel niet mogen, maar als ik het voor het zeggen had dan gingen ze rechtstreeks de papierbak in.

 

 

Posted in: Uncategorized