Gewoon meedoen met die actie!

Posted on 29 mei 2014

5


In Pakistan is een zwangere vrouw gestenigd, omdat ze trouwde met de man van wie ze hield. En in India werden de lichamen van twee zusjes van 14 en 15 jaar gevonden, hangend aan een mangoboom in de buurt van hun dorp Katra. Uit hun autopsie bleek dat ze eerst waren verkracht en gewurgd, voordat ze werden opgehangen aan de boom. Dat komt daar vaker voor.

Misschien krijg ik er de kijk op. Maar gaat er eigenlijk wel eens een dag voorbij zonder verhalen over vrouwen die verkracht zijn en om die reden worden veroordeeld tot zweepslagen of de dood? Of over vrouwen die 150 stokslagen krijgen, omdat ze in een auto hebben gereden. Achter het stuur nog wel! We nemen dit soort nieuwsberichten voor kennisgeving aan. En echte ophef ontstaat er zelden over. Het is tenslotte ver van ons bed. En wat kunnen we doen?

In Sudan is een vrouw die trouwde met een christelijke man veroordeeld tot zweepslagen en de dood. Een moslimvrouw mag daar van de wet namelijk niet trouwen met een niet-moslim. Zo’n huwelijk wordt gezien als overspel. En op overspel staat de doodstraf. Ze is twee dagen geleden bevallen van een dochter. Misschien heeft Amnesty International daarom juist deze vrouw uitgekozen om actie voor te voeren. Ik weet het, het blijft ver van mijn bed. En of het helpen zal is hoogst twijfelachtig. En het is nooit meer dan een druppel op de gloeiende plaat. De positie van vrouwen in grote delen van de wereld zal er echt niet door verbeteren. Maar iedere verandering begint met een klein beginnetje. Gewoon meedoen met die actie dus! En dat kan hier.

Bo0lZkCCQAAJ_poreuters2

Posted in: Uncategorized