“Schofterig”

Posted on 27 mei 2014

9


“Vrouw, 98 jaar in Oss gekort op thuiszorg: Van 3 naar 1,5 uur!! dit kan een CDA-wethouder toch niet goedkeuren??” Dit twittert een Oss’ commissielid. En de reacties zijn niet van de lucht. “Ronduit schofterig,” zegt de een. “Misselijk makend,” zegt de ander. En als klap op de vuurpijl: “Zoek even uit waar die teringlijer woont! Naam en adres graag.”

Gekort worden op uren Hulp bij Huishouding is niet gemakkelijk. Niet wanneer je 98 bent, en ook niet wanneer je 70 bent. Maar het gaat wel gebeuren. In Oss en in alle andere gemeenten van Nederland schat ik zo in. Tenzij gemeenten de rijksbezuinigingen (voor onze regio naar schatting zeven miljoen euro per jaar) gaan compenseren. Maar die kans lijkt me niet zo groot.

Daar kun je het natuurlijk mee oneens zijn. En je kunt het er ook mee oneens zijn dat gemeenten dus (nog) meer dan nu gaan kijken naar wat mensen wèl kunnen. En naar wat mensen zelf kunnen leren of regelen. Soms lopen keukentafel gesprekken in eerste instantie niet optimaal. Maar de insteek is duidelijk maatwerk. De ene 98 jarige is de andere 70 jarige niet. En de gemeente is en blijft via de WMO verantwoordelijk voor een voldoende compensatie.

De ‘pilot Hulp bij het Huishouden’ loopt voor negen gemeenten in Noord Oost Brabant. En als voorzitter van de stuurgroep ben ik voor onze regio het gezicht. Dat is niet in alle omstandigheden een voorrecht. Het lijkt een landelijke trend om politiek steeds persoonlijker te maken. Soms is dat leuk. En soms is dat ook knap vervelend.

 

 

 

Posted in: Uncategorized