“Vrouw, 98 jaar in Oss gekort op thuiszorg: Van 3 naar 1,5 uur!! @RenePetersOss dit kan een CDA-wethouder toch niet goedkeuren??” Dit twittert een Oss’ commissielid. En de reacties zijn niet van de lucht. “Ronduit schofterig,” zegt de een. “Misselijk makend,” zegt de ander. En als klap op de vuurpijl: “Zoek even uit waar die teringlijer woont! Naam en adres graag.”
Gekort worden op uren Hulp bij Huishouding is niet gemakkelijk. Niet wanneer je 98 bent, en ook niet wanneer je 70 bent. Maar het gaat wel gebeuren. In Oss en in alle andere gemeenten van Nederland schat ik zo in. Tenzij gemeenten de rijksbezuinigingen (voor onze regio naar schatting zeven miljoen euro per jaar) gaan compenseren. Maar die kans lijkt me niet zo groot.
Daar kun je het natuurlijk mee oneens zijn. En je kunt het er ook mee oneens zijn dat gemeenten dus (nog) meer dan nu gaan kijken naar wat mensen wèl kunnen. En naar wat mensen zelf kunnen leren of regelen. Soms lopen keukentafel gesprekken in eerste instantie niet optimaal. Maar de insteek is duidelijk maatwerk. De ene 98 jarige is de andere 70 jarige niet. En de gemeente is en blijft via de WMO verantwoordelijk voor een voldoende compensatie.
De ‘pilot Hulp bij het Huishouden’ loopt voor negen gemeenten in Noord Oost Brabant. En als voorzitter van de stuurgroep ben ik voor onze regio het gezicht. Dat is niet in alle omstandigheden een voorrecht. Het lijkt een landelijke trend om politiek steeds persoonlijker te maken. Soms is dat leuk. En soms is dat ook knap vervelend.
Robert-Jan Steegman
27 mei 2014
Klopt, het is tegenwoordig geen taboe meer om iemand die we met zijn allen hebben aangesteld hebben om voor ons allemaal te zorgen voor bijvoorbeeld het besturen van de gemeente voor rotte vis uit te maken. Dat komt in eerste instantie door de normvervaging maar ook door uitspraken van politici In genoemd geval wekt hij/zij de suggestie dat jij de kwade genius bent terwijl hij/zij toch beter moet weten. Hier ligt een schone taak voor politici die zichzelf moeten beheersen en uit moeten leggen aan de kiezer hoe beleid tot stand komt. Lastig, het is immers makkelijker om maar wat blaten zoals een columnist 😉
Tiny Romme
27 mei 2014
Ik sluit me graag aan bij de woorden van Robert-Jan. Rene, in woord en daad laat je je toch vooral kennen als iemand die gewetensvol en met respect voor de medemens zijn moeiijke bestuurlijke taak vervult. Zelf zou ik ook slecht slapen van die vrouw van 98 jaar, die gekort wordt op thuiszorg. Maar ook dan moet je staan voor het beleid, dat op dit moment is uitgestippeld.
Afgaande op de beelden van Dtv zie ik je nogal eens een keer verschijnen als een soort boksbal van de SP met een triomfantelijke Lilian die jou graag peentjes laat zweten. Kies in het vervolg voor een meer strategische positiekeuze. Ga vlak naast haar staan, zodat het geheel niet in een soort van one-woman-show ontaardt. De SP-aristocratie, de familie Marijnissen, verbeeldt zich nogal veel. Het is echter vooral schone schijn. Inhoudelijk is het allemaal flinterdun. En als je alles heel nuchter analyseert, dan moet Lilian Marijnissen over een paar jaar op zoek naar ander werk om de eenvoudige reden, dat thuiszorg dan grotendeels weg is gesaneerd.
Theo Poort
27 mei 2014
Moeilijk, hoor…een hele kwalijke reactie, heel agressief. Maar ergens wel te begrijpen. Het is natuurlijk uit den boze om ( zeer ) kwetsbare groepen een deel van hun onontbeerlijke hulp af te nemen, bezuiniging of geen bezuiniging. Dan moet er maar ergens anders op bezuinigd worden, of als gezamenlijke gemeenten aan de overheid duidelijk gemaakt worden, dat een en ander zijn morele grenzen heeft.
Verboon
27 mei 2014
Als je mans genoeg bent om dit beleid uit te voeren en je staat er achter, moet je niet klagen,en in de slachtoffer rol kruipen
G vd Heijden
27 mei 2014
Het is gewoon vergelijkbaar met het huishoudboekje:
Als het geld voor biefstuk op is, zal er goedkoper vlees gegeten moeten worden.
Of wat minder bellen, zodat je met minder beltegoed toe kunt.
Goedkopere zorg lukt blijkbaar niet.
Dan wordt het dus minder zorg.
De grote vraag, die ik hier niet zie terugkomen, is of de 98-jarige vrouw aan 1.5 uur zorg voldoende heeft? Of was de 3 uur al te weinig?
Misschien resulteert de mindere zorg wel in effectievere zorg?
Kees Verhaar
27 mei 2014
Dag beste René,
Begrijp ik nu goed dat agressieve toon met (ik mag hopen onbedoeld?) het op de koop toe nemen dat mensen dat verstaan als een oproep tot het dreigen met geweld de kleur van het politieke debat in Oss bepaalt? Daar ben je dan fijn klaar mee, misschien dat je met een (her)opvoedingsprogramma nog een kans maakt te komen tot een gemeenschap die de handen uit de mouwen sterkt om elkaar te helpen ipv te bedreigen!
Patrick van boekel
27 mei 2014
aanvallen op een arrogante manier is fout!! Een heleboel mensen met een verst.beperking die zelfstandig wonen,dankzij de hulp van thuiiszorg worden ook gekort,en dat betekent voor velen niet meer zelfstandig kunnen wonen,dus naar een gezinsvervangend huis toe!! En dat kost de Gemeente veel meer geld,dan 3 uurtjes thuiszorg in de week!!!!
lenievanderleest
27 mei 2014
Het is nooit leuk om te moeten inleveren. Ik heb wel van dichtbij ervaren dat het veel verschil maakt hoe de boodschap (het keukentafelgesprek) gebracht wordt. Niet iedereen is het gegeven een goed ‘slecht nieuws gesprek’ te voeren.
Ans Broersen
28 mei 2014
Het mooiste sprookje dat ik ken is “De nieuwe kleren van de keizer”. Als kind kon ik erom gniffelen. Die man liep wel in z’n blootje op straat… Als leerkracht liet ik m’n leerlingen ervan genieten. En ik ontdekte de diepere laag die H.C. Andersen in dit sprookje heeft gelegd. Van hogerhand kun je mensen zo ‘bewerken’, dat ze niet meer helder kunnen zien.
Een vrouw van 98 jaar wordt gekort op haar drie uur huishoudelijke zorg. Haar situatie is nog triester. Ze woont in een aanleunwoning maar het verzorgingshuis is verdwenen. Zo ontbeert ze ook de diensten die ze verkreeg vanuit het verzorgingshuis.
Opeens voel ik me het jongetje langs de kant van de weg uit het sprookje. Het is mensonwaardig wat deze vrouw van bijna 100 jaar nu meemaakt. En dat terwijl er bij de zorgverzekeraars veel geld overblijft. Er is al een buffer van bijna 10 miljard…
Deze naakte waarheid is niet om te gniffelen, maar om te huilen!
(Heel vervelend die nare, grove reactie. Als je de tweets van deze persoon bekijkt, blijkt hij tegen iedereen zo tekeer te gaan. Ik neem hier grote afstand van!)