Ask not what your country can do for you

Posted on 26 mei 2014

1


“Ask not what your  country can do for you, but what you can do for your country.” Dat zei John F Kennedy tijdens zijn inaugurele rede als president van de Verenigde Staten, in 1961.   En “Ask not what Amerika will do for you, but what together we can do for the freedom of men.” Mooie woorden vind ik, en hoogst actueel.

De opkomst bij de Europese verkiezingen was (weer) erg laag. En op zich is dat niet zo vreemd. In de publieke opinie is Europa toch vooral de bureaucratische veelvraat die vooral bezig is met het zeer efficiënt doorsluizen van Nederlands belastinggeld naar Spanje, Italië, Griekenland en andere ‘knoflooklanden’. Een veelvraat die zich, wanneer er tijd over is, ook bezig houdt met allerlei nutteloze regeltjes die uitgevonden zijn om ons het leven zo moeilijk mogelijk te maken.

Voor onze premier is Europa vooral een economisch project. Volgens Rutte moet Europa zich alleen bezighouden met een sterkere interne markt, minder regels, meer vrijhandel, één energiemarkt en de aanpak van misstanden op de Europese arbeidsmarkt. “Weg met die regeltjes”, hoor je Rutte denken. Dan worden we allemaal rijk. Dàt kan Europa voor ons doen. “Als je een Wirtschaftswunder kan laten zien, en dat kan in Europa, dan zal je zien dat mensen weer achter Europa gaan staan.”

Een paar dagen geleden is een aanslag gepleegd op een Joods museum in Brussel. In Oekraïne worden verkiezingen verstoord door pro-Russische milities. In Frankrijk groeit het Front National. En de Neo-Nazi’s van de ‘Gouden Dageraad’ krijgen in Griekenland steeds meer aanhang. En zelfs in Zweden schijnt racistisch geweld toe te nemen. Misschien wordt het toch tijd dat we ons niet alleen afvragen wat Europa voor ons kan doen, zoals Mark Rutte lijkt te denken. Misschien moeten we ons in de geest van Kennedy ook afvragen wat we samen kunnen doen voor een vrij Europa.

Posted in: Uncategorized