Sudanese terdoodveroordeelde komt vrij

Posted on 1 juni 2014

2


In deze blog schreef ik er nog over. Een Soedanese vrouw die, net bevallen van een dochter, veroordeeld was tot 100 zweepslagen en de dood. De voormalig moslima was namelijk getrouwd met een christen. En dat kon volgens haar rechters niet. Na het doodvonnis brak wereldwijd een storm van kritiek los. En dat lijkt te hebben geholpen. De BBC meldt dat de vrouw binnenkort vrij komt.

De actie van Amnesty International was een groot succes. De organisatie twitterde vrijdag dat er 115.000 mensen hadden getekend voor de vrijlating. Het lijkt er sterk op dat de regering in Khartoum al die internationale aandacht maar niks vond. En daarom tot de vrijlating heeft besloten. Ik geef toe dat de positie van vrouwen er niet structureel door zal verbeteren. Net zo min als die van christenen in Soedan overigens. Maar misschien is het een klein begin?

Op verzoek van Amnesty International een mailtje sturen naar een regeringsleider, dat is minder dan een druppel op een gloeiende plaat. Maar 115000 druppeltjes zijn samen toch een aardige plas. De regering in Soedan lijkt nu te laten zien dat ze de vrijheid van godsdienst respecteert. En dat hoort ook zo. Zelfs volgens hun eigen grondwet. “Eerst maar eens zien en dan pas geloven,” twitterde iemand. En zo is het maar net. Als internationale aandacht werkt, dan is het zaak die nog even vast te houden.

 

 

IMG_buida10bd261d15ed55b_2_1_KTVFA7B

Posted in: Uncategorized