Jeugdzorg en schuldvraag

Posted on 30 mei 2014

8


“De vader die vrijdagochtend met zijn 2-jarig zoontje van een flat in Tilburg sprong, stond sinds vorig jaar juni onder toezicht van Jeugdzorg,” aldus Omroep Brabant. “Bureau Jeugdzorg ontfermde zich over het gezin. Er werd een gezinsvoogd toegewezen die het gezin begeleidde. Bureau Jeugdzorg gaat de komende dagen intern kritisch bekijken of zij dit drama had kunnen voorkomen.”

Wat een verschrikkelijk en onbegrijpelijk drama. Wat een schok voor alle betrokkenen. En wat voor wanhoop of waan kan een mens tot zulke daden brengen? Het blijft in de meest letterlijke zin van het woord onvoorstelbaar. We kunnen ons er gewoon geen voorstelling van maken. Misschien kijken we om die reden om ons heen wie dit drama had kunnen voorkomen. Want accepteren dat dergelijke incidenten nooit helemaal te voorkomen zijn, dat is voor een gezond mens haast onverteerbaar.

De vader stond zoals gezegd onder toezicht van jeugdzorg. “Maar er was geen veiligheidsrisico voor het kind,” aldus directeur Kees Swaanen van Bureau Jeugdzorg. “Jeugdzorg gaat nu kritisch kijken of ze dit had kunnen voorkomen.” Akkoord, bij ieder incident moet heel goed gekeken worden of er juist gehandeld is. Als is het maar om er van te leren. Maar het is een illusie dat incidenten als deze helemaal voorkomen kunnen worden. Dat is een ongemakkelijke, maar absolute waarheid.

Na de dood van Savanna en ‘het Maasmeisje’ is het gemiddeld aantal uit huisplaatsingen in Nederland dramatisch toegenomen. Vooral omdat de gezinsvoogden persoonlijk voor de rechter werden gesleept nadat ze waren beschuldigd van ‘dood door schuld.’ Geen wonder dat kinderen steeds sneller uit huis werden geplaatst. En geen wonder dat men door middel van steeds meer bureaucratie steeds meer moeite is gaan doen om in juridische zin geen fouten te maken. Jeugdzorg is er veel ingewikkelder en duurder van geworden. En toch gebeuren er af en toe nog steeds de meest verschrikkelijke dingen.

Als er echt fouten gemaakt zijn moet er worden ingegrepen. En van ieder incident kunnen we proberen te leren. Maar veel verder moeten we niet gaan. Geforceerd zoeken naar de verantwoordelijken is begrijpelijk. Want we kunnen en willen niet geloven dat niet alles te voorkomen is. Maar het helpt ons niets. Sterker, het doet vaker kwaad dan goed. We kunnen tenslotte niet ieder kind van gescheiden ouders uit huis plaatsen, omdat niet helemaal uit te sluiten valt dat een ouder uit frustratie of waan de fout in gaat. Het is een ongemakkelijke waarheid. Maar we zullen met incidenten moeten leren leven.

 

Posted in: Uncategorized