Ik heb er al eerder over geschreven. Maar wat we allemaal wel vermoedden is nu ook wetenschappelijk bewezen. Kleine kinderen worden op school te veel beschermd. Daardoor leren ze niet hoe ze onveilige situaties kunnen herkennen en hebben ze minder zelfvertrouwen. No shit Sherlock. Wie nooit op zichzelf leert vertrouwen krijgt geen zelfvertrouwen.
Eigenlijk is het grappig. Tienduizenden jaren hebben kinderen in relatieve vrijheid hun grenzen mogen verkennen en verleggen. Dat heeft ons van holbewoners tot de meest ondernemende en succesvolle diersoort gemaakt. Sinds pakweg twintig jaar kan dat steeds minder. Maar zonder risico geen vooruitgang. Dat geldt voor een kind als individu en voor de mens als soort. En kinderen zijn niet geneigd onverantwoorde risico’s te nemen. Ze kunnen over het algemeen heel redelijk inschatten wat ècht onveilig is.
De onderzoekers uit Leuven willen activiteiten ontwikkelen voor kinderen van 3 tot 8 jaar oud, waar een aanvaardbaar risico aan verbonden is. Door controle deels los te laten kunnen kinderen hun angst overwinnen is het idee. Wat mij betreft zijn daar geen onderzoekers voor nodig. Maak je kind gewoon lid van scouting en laat ze lekker fikkie stoken en ravotten in het bos. En nee. Dat kan niet onder constant toezicht van vader of moeder. Juist niet. Loslaten is laten groeien.
lenievanderleest
23 maart 2014
Ook ik beweer al jaren dat ieder kind ‘verplicht’ op scouting zou moeten zitten. Als ze ergens zelfvertrouwen leren opbouwen is ’t daar wel. Evenals samenwerken en delen. En de contributie is niet zo dat het onbetaalbaar is voor de meeste ouders.
Perry van Herpen
23 maart 2014
Volledig met je eens Rene, echter met name scholen, hebben steeds meer last van ouders die de schuld van zaken altijd zal neerleggen bij de school. Soms gaat het zover dat leerkrachten worden bedrijgd of daadwerkelijk aangevallen. Dit is echt iets van deze tijd. Ook binnen scouting zijn de programmas aangepast en is veiligheid een vast omderdeel binnen de training. Het wordt dus niet alleen gedaan om de ouders te geven wat ze verlangen, maar steeds vaker wordt het gedaan uit zelfbescherming. Tijden veranderen en helaas niet altijd in de goede richting. Vroeger kreeg ik thuis op mijn donder dat ik niet luisterde en werd ik meegenomen naar school om mijn excuses te maken, tegenwoordig mag je van geluk spreken dat je ouders voor je hebt staan die nog steeds hetzelfde denkt als de generatie van mijn ouders.
Kitty de Laat
25 maart 2014
Ik was bij een prachtige tentoonstelling in Rotterdam, waar Olivier Pauwels, Vlaams kunstenaar, in beeld bracht hoe de wereld eruit ziet wanneer je je ontwikkelt vanuit Angst. Op straat spelen Robots, zogenoemde ‘guestronauts’ vanuit ieders huiskamer gestuurd door kinderen.
De gezichten van de robots worden gevormd door schermpjes, “gezichten” van de kinderen zelf. Zodat je veilig thuis kunt zijn en tegelijkertijd buiten kunt spelen via je alter ego. Misschien zit hij dichter bij de realiteit dan we denken… Voor als je in de buurt bent: http://youtu.be/J5VMV3O_jMs