Kleuterscholen zijn te veilig

Posted on 22 maart 2014

3


Ik heb er al eerder over geschreven. Maar wat we allemaal wel vermoedden is nu ook wetenschappelijk bewezen. Kleine kinderen worden op school te veel beschermd. Daardoor leren ze niet hoe ze onveilige situaties kunnen herkennen en hebben ze minder zelfvertrouwen. No shit Sherlock. Wie nooit op zichzelf leert vertrouwen krijgt geen zelfvertrouwen.

Eigenlijk is het grappig. Tienduizenden jaren hebben kinderen in relatieve vrijheid hun grenzen mogen verkennen en verleggen. Dat heeft ons van holbewoners tot de meest ondernemende en succesvolle diersoort gemaakt. Sinds pakweg twintig jaar kan dat steeds minder. Maar zonder risico geen vooruitgang. Dat geldt voor een kind als individu en voor de mens als soort. En kinderen zijn niet geneigd onverantwoorde risico’s te nemen. Ze kunnen over het algemeen heel redelijk inschatten wat ècht onveilig is.

De onderzoekers uit Leuven willen activiteiten ontwikkelen voor kinderen van 3 tot 8 jaar oud, waar een aanvaardbaar risico aan verbonden is. Door controle deels los te laten kunnen kinderen hun angst overwinnen is het idee. Wat mij betreft zijn daar geen onderzoekers voor nodig. Maak je kind gewoon lid van scouting en laat ze lekker fikkie stoken en ravotten in het bos. En nee. Dat kan niet onder constant toezicht van vader of moeder. Juist niet. Loslaten is laten groeien.

Posted in: Uncategorized