Een rood wit hart, met een roze randje

Posted on 21 maart 2014

2


PSV krijgt een speciale supportersclub voor homoseksuelen, lesbiennes en transgenders: ‘Chapter Pink’. Deze nieuwe club wil iets doen aan de homo-acceptatie binnen het voetbal. “Want daar valt nog heel wat aan te verbeteren.” Ik vind het prachtig, zo’n ‘chapter’. Dat er door heel Nederland maar veel mogen volgen.

Ik heb me door oud-international Marc van Hinthum laten vertellen dat homoseksualiteit onder voetballers eigenlijk geen issue meer is. Op het veld en in de kleedkamer tellen alleen je kwaliteiten als voetballer. Dat is mooi. En ik geloof dat hij daar inderdaad gelijk in heeft. Toch durven voetballers bijna nooit uit de kast te komen. Omdat ze, in de woorden van VI-hoofdredacteur Johan Derksen, “bang zijn voor de reacties van het publiek.”

Toch is het niet de bedoeling dat ‘Chapter Pink’ tijdens wedstrijden op een bijzondere manier hoor- of zichtbaar zal zijn. Leden zitten ook niet bij elkaar. Maar gewoon op hun vertrouwde plekje ergens in het stadion. Dat hoort ook zo. Als supporter is iedereen gelijk. Er is eigenlijk geen verschil tussen de timmerman, de advocaat of de huisvrouw. Van welke seksuele geaardheid dan ook.

Maar buiten de wedstrijden om willen roze supporters wel van zich laten horen. Door bijvoorbeeld mee te doen aan roze zaterdag in Eindhoven. En door het organiseren van verschillende andere activiteiten. Ik hoop dat ze op deze manier een mooie bijdrage kunnen leveren aan de acceptatie van homoseksualiteit op het veld en op de tribune.  Gewoon door supporter onder de supporters te zijn. Maar wel supporter met een aanstekelijke missie. En een rood-wit hart, met een roze randje.

 

Posted in: Uncategorized