De politiek en de feiten

Posted on 3 september 2012

2


Deze dagen word je doodgegooid met onderzoeken en cijfermateriaal waarmee politici en politieke partijen hun gelijk willen onderstrepen. Maar een feit alleen betekent niets. Het gaat om de context waarin je de feiten presenteert. En zo wordt een feit toch weer een mening. Een paar voorbeelden.

Wie is kampioen handophouder van Nederland? Vraagt de volkskrant van twee september? “Kampioen hand ophouden zijn met vlag en wimpel de huizenbezitters. Samen krijgen ze méér overheidsgeld dan alle arbeidsongeschikten bij elkaar, en meer geld ook dan alle handophouders uit de ww, bijstand en sociale werkplaatsen opgeteld. Ze trekken driemaal meer steun dan alle bijstandstrekkers van het land”. De conclusie van de columnist is helder. “Niet Koos Werkeloos is een handophouder, maar de VVD stemmende grote huizenbezitter.”  

Uit een cijfermatig onderzoek van het CBS blijkt  dat de rijkste tien procent van de bevolking meer belasting betaalt dan de overige negentig procent bij elkaar. “Hoezo moeten de sterkste schouders de zwaarste lasten gaan dragen? Dat doen ze al lang”, aldus econoom Matthijs Bouman.

Je hebt leugens, je hebt grove leugens en je hebt statistiek zei Benjamin Disraeli. Hij had gelijk. Een slechte wetenschapper gebruikt alleen de onderzoeksdata die in zijn straatje te pas komen. Een “goed” politicus doet hetzelfde. Enige scepsis is op zijn plaats.

Posted in: Uncategorized