Instructie en veel oefenen

Posted on 12 september 2020

6


Mijn beste kameraad is vandaag 49 geworden. Dat is niets bijzonders zul je zeggen. En dat is ook zo. Ik moest aan hem denken, toen ik op Twitter een discussie volgde over dysgrafie. Dat is de zoveelste ‘stoornis’ voor slimme kinderen die ondanks hun intelligentie iets niet goed kunnen. Fatsoenlijk schrijven in dit geval. Ik ben een knap beroerde klusser. Maar mijn vriend zei altijd tegen mij: “Je bent niet onhandig. Je hebt alleen nooit fatsoenlijk een schroevendraaier leren vasthouden. Zal ik het eens rustig voordoen?”

We kunnen het maar moeilijk accepteren. Maar als (vooral intelligente) kinderen iets niet goed kunnen, is dat nog geen stoornis. Dan is er niet iets mis met de hersenen. Er bestaat ook geen pil, operatie of poedertje om die ‘stoornis’ te genezen. En met de beste wil van de wereld is er geen scan te vinden waarop de ‘stoornis’ te vinden is. Het enige dat helpt is goede instructie en heel veel oefenen. Tegenwoordig heet dat blijkbaar geen schrijfles, maar therapie. Ik vind daar wat van.

Samen met Prof. Dr. Anna Bosman schreef ik eens een opiniestuk in Trouw: ‘Dyslexie is een verontrustend verdienmodel geworden’. Commerciële bedrijven screenen actief en soms agressief op scholen, diagnostiseren zelf en voeren vervolgens de behandeling uit. Maar een aparte behandeling zou niet nodig moeten zijn. Effectieve instructie zou genoeg moeten zijn. Dat noemen we juiste didactiek. Dat kunnen scholen ook. En dat geldt ook voor leren rekenen en leren schrijven. Als scholen dat niet meer goed doen, wat dan nog wel?

Ik weet het. Een orthopedagoog ben ik niet. En ik maak me vast niet populair met het blijven herhalen van dit soort boodschappen. Maar ik durf de stelling wel aan dat we veel en veel teveel door een medische bril naar onze kinderen kijken. En dat is duur en schadelijk. Kinderen gaan zich naar hun diagnose gedragen en volwassenen stellen hun verwachtingen naar beneden bij. Dyslexie, dyscalculie, dysgrafie of ‘onhandig’, het zal allemaal wel. Instructie en oefenen, dat scheelt een heleboel. Ik zal mijn kameraad eens vragen.

Posted in: Uncategorized