Mens, wat ben je mooi

Posted on 9 april 2020

2


Als ik in Den Haag moet zijn, slaap ik in een complex met kleine appartementjes. Ik ‘woon’ op de begane grond vlak bij de hoofdingang. Ik ken mijn buurvrouw niet. Ik ken alleen haar naam van het bordje op haar deur. Naast haar deur heeft ze een tafeltje gezet. Op dat tafeltje staan verschillende producten. En een kaartje met de tekst: “Als je het nodig hebt, mag je het pakken.” Verschillende mensen, waaronder ikzelf, zetten zo nu en dan producten op het tafeltje. Anderen nemen er iets van af. En bedanken met een kaartje. Hoe mooi is dat.

Op Twitter komen vaak voorbeelden langs van mensen die er op een asociale manier een potje van maken. In de echte wereld zie ik ze bijna nooit. Ik zie vooral mooie mensen die er op hun eigen wijze het beste van maken. Voor zichzelf, maar vooral ook voor elkaar. Een Osse wethouder die als vrijwilliger het vuur uit zijn sloffen loopt om beschermingsmiddelen te organiseren. Een Facebook groep die hulp organiseert. Een vrouw die toen zij hulp nodig had, geholpen werd. En nu kookt voor honderd mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dit lijstje is bijna oneindig uit te breiden.

Terwijl ik dit schrijf, kijkt mijn vrouw naar ‘the Passion’. Een moderne vertolking van een oud verhaal over geloof, hoop en liefde. En, juist in deze tijden van crisis, oh zo actueel. Ik luister met een half oor mee. Net als Jezus en zijn vrienden toen, zijn wij allemaal een beetje bang en onzeker. Corona beheerst een groot deel van ons leven. Wat kunnen we doen? We kunnen proberen er een beetje voor elkaar te zijn. En we kunnen ons houden aan de voorschriften. Gemakkelijk is het niet. Eenzaam of juist zittend op elkaars lip. Het is behoorlijk afzien. Maar het verhaal van Pasen leert ons dat door de ellende heen iets moois kan groeien. Dat de dood niet het laatste woord heeft maar het leven. De coronacrisis drukt ons met de neus op de feiten. Maar maakt ook het beste in mensen los. Als ik om me heen kijk, zie ik zoveel mooie, sterke en lieve mensen. En zie ik de belofte van Pasen bevestigd. Mens, wat ben je mooi.

Posted in: Uncategorized