Ik ben omdat wij zijn

Posted on 27 maart 2020

2


Onze westerse samenleving kan veel leren van de manier waarop men in Afrika met elkaar omgaat. De Afrikaanse manier van gemeenschapsdenken heet Ubuntu. En is samen te vatten met een zin. ‘Ik ben omdat wij zijn.’ Een mens is ten diepste een sociaal wezen. Een mens kan niet echt bestaan zonder deel uit te maken van een gemeenschap. De manier waarop we met elkaar omgaan zou daar gericht op moeten zijn. 

In de tiende aflevering van mijn podcast spreek ik met onderwijsman en kenner van ‘Ubuntu’, Dick de Groot. Het is een inspirerend gesprek geworden. Met lessen waar we, zeker in deze tijden van crisis, veel aan kunnen hebben. “De mens is evolutionair geneigd tot samenwerking en het gezamenlijk behalen van succes. Maar onze cultuur is er een van concurrentie en het behalen van voordelen op elkaar. Ons streven naar maximale individuele vrijheid is een beetje doorgeslagen. Daar hebben we last van.”

In zuidelijk Afrika groet men elkaar met de woorden ‘Sawubona’. Dat betekent ‘ik zie je, jij bent belangrijk voor mij’. En men beantwoord die groet met ‘Sikhona’, wat wil zeggen ‘hier ben ik’. Een mooie groet in tijden waarin oog hebben voor elkaar belangrijker is dan ooit. In een halfuur tijd vertelt Dick op een aanstekelijke manier over Afrika, over onderwijs, over gemeenschapszin en over onze jeugd. Van harte aanbevolen wat mij betreft. En te beluisteren via deze link.

 

 

 

Posted in: Uncategorized