Onze westerse samenleving kan veel leren van de manier waarop men in Afrika met elkaar omgaat. De Afrikaanse manier van gemeenschapsdenken heet Ubuntu. En is samen te vatten met een zin. ‘Ik ben omdat wij zijn.’ Een mens is ten diepste een sociaal wezen. Een mens kan niet echt bestaan zonder deel uit te maken van een gemeenschap. De manier waarop we met elkaar omgaan zou daar gericht op moeten zijn.
In de tiende aflevering van mijn podcast spreek ik met onderwijsman en kenner van ‘Ubuntu’, Dick de Groot. Het is een inspirerend gesprek geworden. Met lessen waar we, zeker in deze tijden van crisis, veel aan kunnen hebben. “De mens is evolutionair geneigd tot samenwerking en het gezamenlijk behalen van succes. Maar onze cultuur is er een van concurrentie en het behalen van voordelen op elkaar. Ons streven naar maximale individuele vrijheid is een beetje doorgeslagen. Daar hebben we last van.”
In zuidelijk Afrika groet men elkaar met de woorden ‘Sawubona’. Dat betekent ‘ik zie je, jij bent belangrijk voor mij’. En men beantwoord die groet met ‘Sikhona’, wat wil zeggen ‘hier ben ik’. Een mooie groet in tijden waarin oog hebben voor elkaar belangrijker is dan ooit. In een halfuur tijd vertelt Dick op een aanstekelijke manier over Afrika, over onderwijs, over gemeenschapszin en over onze jeugd. Van harte aanbevolen wat mij betreft. En te beluisteren via deze link.
Magdy Ramzy
27 maart 2020
Beste René,
Jou stuk bracht nog een gedachte in mee. Iets wat ook is doorgeslagen: Men is God vergeten, men leest vele boeken maar vergeet de Bijbel.
Vandaag kwam een vers in Kronieken onder mijn aandacht en ik stuurde de volgende stuk rond.
Herinneren jullie nog de bosbranden in Australia, en direct daarna de sprinkhanen in Oost Afrika en nu de Corona virus over de hele wereld.
Wie een Bijbel heeft lees 2 Kronieken 7: 11-15
Als Ik de hemel sluit zodat er geen regen valt of als Ik de sprinkhanenzwermen beveel dat zij al uw oogsten moeten opeten of als Ik de pest onder u laat uitbreken en mijn volk zich vernedert en bidt, Mij weer zoekt en breekt met zijn zondige praktijken, dan zal Ik vanuit de hemel luisteren, zijn zonden vergeven en het land weer gezond maken.’ ‘Ik zal aandachtig luisteren naar elk gebed dat wordt uitgesproken op deze plaats.
2 Kronieken 7:15-15 HTB
Ondernemer
11 april 2020
Nou, in het wethoudersbeleid in Oss was ‘ubuntu’ ver te zoeken.
Concreet; Wajongers (= structurele armoede) zoals ik destijds, die als zzp-er aan de slag wilden en gingen, heb je terwijl dat juridisch niet nodig was, meer dan 1200,- aan door de rijksoverheid toebedeelde startersaftrek (= bedoeld voor starten van het bedrijf) ingevorderd ‘omdat het vermogen te hoog was’. De startersaftrek vloeide dus vanaf het rijk rechtstreeks de gemeentekas in, zo mijn neus voorbij.. en je stak geen poot uit, sterker, je liet het aan een afdelings Hoof d over om dit beleid in een gesprek met mij te verdedigen, ik kon zien hoe onredelijk en ongemakkelijk hij dit vond.
In diezelfde periode heeft het college de plaatstelijke gouden-paplepel-bobo-zoontjes (genootschap ronde tafel oid?) getrakteerd op een dure cursus incl lunch in het City-hotel. Weet je nog?
Dit is wie jij werkelijk bent.
Hoe denk jij dat mensen die jouw beleid aan den lijve hebben ervaren en er zwaar nadeel en slapeloze nachten van hebben gehad deze Ubuntu blog “Een mens is ten diepste een sociaal wezen” lezen?
Ik vind het ronduit grotesk.