Ongebruikelijke winsten

Posted on 25 september 2019

0


Je kunt er van alles van vinden, maar dat zorgondernemers winst proberen te maken is niet zo vreemd. Het zijn tenslotte ondernemers. Een aantal ondernemers maakt het wel een beetje erg bont. Dat blijkt uit (weer een) onderzoek van Follow The Money.  Enorme winsten kun je verdoezelen via schijnconstructies. Maar even vaak doet men daar niet eens de moeite voor. Alleen is het de vraag of iemand de jaarstukken goed leest, de juiste vragen stelt en de juiste conclusies trekt.

Ook in de jeugdzorg is goud geld te verdienen. Niet voor niets worden zorgbedrijven regelmatig overgenomen door investeerders. Het geld kan maar een keer worden uitgegeven. Wie 10, 20, 30 of nog meer cent van iedere euro winst maakt, besteedt dat geld niet aan de zorg voor kinderen. En daar was het in eerste instantie toch voor bedoeld. Maar wie controleert de jaarrekeningen van bedrijven? Wie stelt de lastige vragen? En wie verbindt er conclusies aan?

Veel gemeenten hebben ontzettend veel bedrijven gecontracteerd die jeugdzorg leveren. Dat kunnen er letterlijk honderden zijn. Het is naïef te denken dat al die bedrijven al hun centjes keurig voor de zorg gebruiken. Ook in de jeugdzorg maken sommige bedrijven ongebruikelijk hoge winsten. Zeker wanneer er geen haan naar kraait. Als ik in de lokale politiek zou zitten, dan vroeg ik aan mijn wethouder een lijstje met alle zorgaanbieders die meer dan 10% winst maken. Dat is gewoon openbare informatie die een ambtelijke organisatie binnen een dag boven water moet kunnen hebben. En zou ik de betreffende bedrijven op de koffie vragen om uit te leggen hoe ze het voor elkaar krijgen om zulke winsten te maken, zonder dat het ten koste gaat van zorg of personeel. Ik ben benieuwd.

 

Posted in: Uncategorized