UWV kandidatenverkenner werkt niet

Posted on 1 oktober 2019

1


De kandidatenverkenner van het UWV is een databank voor mensen met een arbeidsbeperking. Door die mensen goed in beeld te krijgen, zouden ze sneller aan het werk geholpen kunnen worden. Maar nog geen 8% van de mensen uit die databank zijn beschikbaar voor werk. De rest kan niet werken, wil niet werken, heeft al werk, zit op school of is kwijt. Dat schrijft Trouw.

Maar dat is fraai. Dan heb je een databank opgetuigd en dan weet je nog niks. Werkgevers zouden in die databank kunnen zoeken naar werknemers. Maar veel informatie is gewoon niet beschikbaar. Opleidingsniveau, sector waar mensen willen werken, beschikbaarheid, niks is bekend. Er wordt ook niemand gevonden of aan het werk geholpen. In 2017 en 2018 zo’n 100. Van de 150000 mensen. Tegen 1300000 aan kosten. Dat is wel een dure grap zeg.

Het bijhouden van een actuele database met de juiste informatie is niet gemakkelijk. Veel gemeenten hebben hun bestand aan bijstandsgerechtigden nog wel op orde. Maar daarmee hebben ze de mensen nog niet in beeld. Voor iemand zonder diploma’s is het bijvoorbeeld fijn om te weten dat hij als hobby carnavalswagens bouwt. Dan kan hij in elk geval lassen. En om de goede match met het goede bedrijf te vinden is het ook van belang enig zicht te hebben in de privé situatie, fysieke mogelijkheden en interesses. Dat heeft kans van slagen. Een beetje grasduinen in een database zonder relevante informatie is schieten met hagel op een mier in een donker bos.

Vandaag stel ik schriftelijke vragen aan de minister. Hoe gaat hij er voor zorgen dat mensen wel in beeld komen. En dan als mens en niet als bundeltje data zonder samenhang? Deze en andere vragen kunnen raadsleden ook sturen aan hun wethouder over het bestand aan bijstandsgerechtigden. In tijden van crisis hebben veel gemeenten al hun energie gestoken in ‘kansrijke’ mensen. Meestal zijn dat de mensen die pas net in de bijstand gekomen zijn. De rest is uit beeld verdwenen. De kans dat er werk voor hen gevonden kon worden was praktisch nul, zo redeneerde men. Nu wreekt zich dat zo hier en daar. Sommige gemeenten doen het heel goed, anderen slecht. Maar allemaal moeten ze net als het UWV vol aan de bak. Wordt vervolgd.

 

Posted in: Uncategorized