‘Tinder’ voor mensen met schuld

Posted on 2 april 2019

4


De elite van tegenwoordig zondert zich af. En leeft in een parallelle werkelijkheid. Men heeft te weinig besef dat men nog deel uitmaakt van een gemeenschap. Of dat zou moeten doen. Quote hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck vindt daar iets van. “Dat vind ik stom, niet Europees en egoïstisch.” Hij roept mensen op hun verantwoordelijkheid te pakken en zich in te zetten voor de publieke zaak.

De Franse filosoof Alexis de Tocqueville voorspelde het zo’n 200 jaargeleden al. Door van liefdadigheid en armoedebestrijding overheidstaak te maken, krijgen mensen met en mensen zonder geld steeds minder met elkaar te maken. Voor rijke mensen wordt armoede letterlijk een ver-van-mijn-bed-show. Men woont in andere wijken, gaat naar andere scholen, koopt in andere winkels. En met mensen die het minder getroffen hebben, heeft men steeds minder te maken. “Ik betaal toch belasting?”

Voor mensen zonder geld, gaat in omgekeerde zin het zelfde op. Zij worden geholpen door een anonieme overheid. Dat schept afstand en ontevredenheid. En ontslaat (volgens De Tocqueville) mensen van het gevoel ook zelf verantwoordelijk te zijn. Door met andere woorden hulp ‘weg te organiseren’ van mensen en de overheid verantwoordelijk te maken, ondermijnen we een gemeenschap waar mensen zich verantwoordelijk voelen voor elkaar. Dat kan en moet anders.

Volgens directeur Ron Steenkuijl van ADG uit Almelo, moeten ondernemers hun verantwoordelijkheid pakken en samen een vuist maken tegen armoede. Hij wil dat ondernemers 500 zogenaamde buddy’s leveren die mensen met schulden gratis gaan helpen. Hiervoor is onder andere de app Fikks ontwikkeld, een Tinder-achtige app waar de buddy’s zich aanbieden. Na Almelo, komen er nog zeker in twintig andere steden actiedagen om het bedrijfsleven te mobiliseren. Dat lees ik in Tubantia. Hoe mooi is dat!

Volgens Steenkuijl draait goed ondernemen niet alleen om flink geld verdienen. Maar ook om iets terug te doen voor de maatschappij. Ik ken behoorlijk veel ondernemers. En verreweg de meesten zullen het met hem eens zijn. En velen voegen op hun manier de daad bij het woord. Ik vind die app een mooi idee. Waarom zou het plan niet in elke gemeente kunnen worden uitgevoerd? Noblesse oblige. Adeldom verplicht. Of je nu De Toqueville, Schimmelpenninck of Steenkuijl heet. Ik ben benieuwd.

Posted in: Uncategorized