Eigenlijk is het heel overzichtelijk. Mensen hebben eten nodig, drinken en een dak boven hun hoofd. Zonder dat gaat het niet. Toch blijkt dat moeilijker te regelen dan gehoopt. Zelfs in ons steenrijke land. Gemeenten kunnen onvoldoende woningen bieden. Daardoor blijven mensen langer dakloos. En zitten opvanglocaties mudvol. Doorstroom vanuit beschermd wonen wordt moeilijker. Maar ook starters, mensen die scheiden of mensen die willen wonen in de stad. Ook voor hen is geen betaalbare woning beschikbaar. Daarom pleiten wij (CDA Tweede Kamerleden Erik Ronnes en Rene Peters) voor een gezamenlijke aanpak. ‘Eerst een woning’.
Het hebben van een betaalbare woning is een mensenrecht. Of zou dat moeten zijn. Toch lukt het maar niet het probleem van dakloosheid op te lossen. In Finland is dat wel gelukt. En wij pleiten voor een vergelijkbare aanpak in ons land. Er kunnen heel wat redenen zijn waardoor mensen in de problemen komen en uiteindelijk dakloos worden. Schulden, armoede, psychiatrische problemen, verslaving, domme pech. Vaak lijken we van mening dat mensen die problemen eerst op moeten lossen voor ze een woning krijgen. In Finland draaien ze dat om. Welke problemen een mens ook heeft. Het oplossen gaat zeker niet gemakkelijker zonder het hebben van een stabiele thuisbasis. Eerst een woning. Daarna kijken we verder.
Wij gunnen iedereen een woonruimte. Maar niet iedere woonruimte is voor iedereen geschikt. We begrijpen dat mensen overlast kunnen veroorzaken. Dat kan komen door prikkelgevoeligheid van mensen. Waarom deze mensen dan laten wonen in een drukke buurt? Dat kan komen omdat ze extra begeleiding nodig hebben. Die begeleiding moet dan geregeld worden. Wij zijn van mening dat voor iedere mens een passende oplossing gevonden kan worden. Niet als opvangplek waar aan jezelf gewerkt moet worden om in aanmerking te komen voor een reguliere woning. Maar een echte betaalbare en stabiele thuisbasis. Zonder dat gaat het niet.
Het thema van deze tijd is wat ons betreft het gebrek aan betaalbare woonruimte. In de grote steden is het al bijna niet meer mogelijk om te wonen. Tenminste niet voor een normaal salaris. Maar niet alleen daar. Er is gewoon volstrekt te weinig aanbod. We kunnen er ingewikkeld over doen. Maar eigenlijk zijn er maar drie oplossingen voor dit probleem. Bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Het CDA heeft het al vaker aangegeven. Er moet een deltaplan komen om het tekort aan 80000 sociale huurwoningen in rap tempo op te lossen. Het begin is gemaakt met een aangenomen CDA motie die pleit voor een noodprogramma woningbouw. En er is geen tijd te verliezen.
Dat dakloosheid voorkomt in een rijk land als het onze is een schande. Dat een enorm tekort aan betaalbare woningen er voor zorgt dat een urgentieverklaring voor mensen die met spoed een woning nodig hebben niet meer kan worden afgegeven, is dat ook. Wat doet het met kinderen wanneer ouders die in vechtscheiding liggen noodgedwongen in de zelfde woning moeten blijven wonen? Wat als een burenruzie dermate uit de hand dreigt te lopen dat de situatie letterlijk onleefbaar wordt? En wat doet het met jonge mensen wanneer ze weten dat ze jaren en jaren moeten wachten op een woning om eindelijk op eigen benen te kunnen staan?
Natuurlijk, het oplossen van woningnood kost geld. En een einde maken aan het fenomeen dakloosheid kost dat ook. Toch is er bewijs genoeg dat aantoont dat doormodderen uiteindelijk veel duurder is. Maar, los van het financiële plaatje. De maatschappelijke kosten zijn gewoon te hoog. De tijd van kletsen is voorbij. Wij pleiten voor een gezamenlijke aanpak van gemeenten, provincies, coöperaties en het rijk om een definitief einde te maken aan dakloosheid en woningnood. ‘Eerst een woning”. De rest komt later.
sjouke7
4 april 2019
Maar wanbetalers misbruiken en gebruiken voor het vergroten van de misere,… wordt nog steeds voor betaald
Een minister die zegt,… Nederland gaat kapot aan de schulden
En bedrijven die dus stomweg wanbetalers blijven gebruiken als rookgordijn en schulden blijven vergroten, werkt ook niet mee.
Terwijl als je de minister hoort,.. zou je zeggen dat het een misdaad is tegen het Land – Het Koninkrijk der Nederlanden.
Misschien moeten we daar ook eens naar kijken,…. Kijken hoeveel een bedrijf doet aan het beperken en oplossen van schulden,… iets waar iedere Nederlander mee vooruit kan.
In plaats van,.. de wanbetaler als excuus te gebruiken van Ik als bedrijf hoef niet na te denken, want “mijn” gerechtsdeurwaarder lees ‘soldiers of fortune’ helpen me, (wel het bedrijf ten gronde te richten) want die checken nooit van te voren of er wel geld is en hoeveel.
Dus kunnen ze hun opdrachtgever ‘flessen’ Goh is dat niet een regeltje in het misdaad encyclopedie,… ik heb niks gezien dus mag ik….
Sandra Lanser
11 april 2019
03 juli 2018 14:46
Laatste update: 04 juli 2018 09:35
De leegstand van kantoren in Nederland is in de eerste helft van dit jaar verder gedaald. Van de beschikbare kantoorruimte staat nu 11,6 procent leeg, het laagste niveau sinds 2007.
De leegstand bedraagt 5,5 miljoen vierkante meter, vergeleken met een jaar geleden een daling van ruim 200.000 vierkante meter, blijkt uit cijfers van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. Dit is een daling van 3,7 procent. De schaarste aan kantoorruimte zorgt ervoor dat de huurprijzen stijgen.
Momenteel wacht 11,6 procent van alle kantoorruimte in Nederland op een nieuwe gebruiker. Met name in de grote steden is er grote vraag naar kantoorruimte en dus lage leegstand. Dat geldt vooral voor Amsterdam en Utrecht.
Cushman & Wakefield constateert dat er grote regionale verschillen zijn. Er zijn gemeenten waar de leegstand nog ruim boven de 20 procent ligt.
Er zijn vast kantoorpanden die ingezet kunnen worden als tijdeljke woonruimte. De vraag naar kantoorruimte neemt weliswaar toe, maar wat is belangrijker? Kantoorpanden zijn zo gebouwd. Ombouwen van kantoor- naar leefbaar wonen ook.