Goed bedoeld seksisme

Posted on 8 december 2018

2


Jeetje, wat lees ik nu in het NRC? De deur open houden voor een vrouw of iets voor haar dragen lijkt aardig. In feite is het (goed bedoeld) seksisme. En werkt het als een soort beloningssysteem om vrouwen op hun plaats te houden. Het wordt alleen niet zo herkend. Want het lijkt zo vriendelijk. “Jeetje,” schrijft Peter ter Horst op Facebook. “Ik maar denken dat ik hoffelijk ben en dat ik mijn ouders dankbaar moet zijn voor de genoten opvoeding. Blijkt dat ik ben opgevoed door een stelletje vrouwonvriendelijke seksisten!”

Tsja, als je er van uitgaat dat man en vrouw niet gelijkwaardig zijn, maar precies hetzelfde, waarom zou je dan een vrouw wel en een man niet de jas aangeven? Waarom iets tillen voor een vrouw of de deur open houden? Dat is dan toch alleen maar een lieve manier om te bevestigen dat man en vrouw niet hetzelfde zijn? En dat is het begin van het einde. Want wie in die gedachte meegaat schijnt ook vaker dan gemiddeld te vinden dat vrouwen ‘op hun plaats gehouden moeten worden’.

Ik ben geen psycholoog. Ik had er, net als Peter ter Horst, geen idee van dat ik feitelijk bezig was met het subtiel onderdrukken van mijn medemens, terwijl ik eigenlijk dacht gewoon aardig te zijn. Dat is het lastige van dat onbewuste. Je doet het onbewust. Maar daarom kan het nog wel schadelijk zijn. Man en vrouw zijn honderd procent gelijk en hetzelfde. Er is geen verschil. Althans volgens sommige ideologen. Maar zou het echt?

Dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn, daar hoef je me echt niet van te overtuigen. Het is bijna beledigend dat ik dat nog op moet schrijven. Zo vanzelfsprekend is dat. Ik begrijp best dat die wetenschap nog niet overal op aarde even goed is doorgedrongen. Dus een beetje waakzaamheid kan ook op dit vlak geen kwaad. Maar laten we niet overdrijven zeg. Mannen en vrouwen zijn niet precies hetzelfde. Gelukkig niet. Zou een beetje hoffelijkheid en vriendelijkheid echt kwaad kunnen? Het maakt het leven wel zo aangenaam dacht ik zo.

Een tijdje geleden hoorde ik iemand zeggen dat wanneer een man de deur van zijn auto voor een vrouw openhield, of de auto of de vrouw wel nieuw moest zijn. Dat is toch vreselijk cynisch? Als we iedere omgangsvorm langs de ideologische lat van gelijkheid (niet gelijkwaardigheid) gaan leggen, dan is het gedaan met de samenleving. “Wat, zeg jij u tegen een oudere man?” “Stuk schandaal, dat is een doortrapte onderbewuste poging hem op zijn plaats te houden.” Waakzaamheid is goed. Maar overdrijven is een vak.

Posted in: Uncategorized