Werkende armen 2

Posted on 6 december 2018

8


Vorige week sprak de Tweede Kamer over de begroting van SZW. Tijdens het debat heb ik veel aandacht geschonken aan werkende armen. Ruim 300000 mensen die wel werken, maar de eindjes toch niet of nauwelijks aan elkaar kunnen knopen. De staatssecretaris heeft een aantal toezeggingen gedaan. En ik heb er een motie over ingediend. In deze blog lees je er alles over.

Gisteren keek ik Pauw. Ook daar sprak men over en met werkende armen. Ik kan er van alles over zeggen. Dat we ons moeten schamen in dit land, als zelfs mensen met werk niet rond kunnen komen. Dat het eigenlijk schandalig is dat deze groep mensen niet beter in beeld is. En dat het echt niet kan dat werkende armen in ‘de polder’ niet vertegenwoordigd worden. Dat is namelijk allemaal waar.

We hebben een ingewikkeld systeem van sociale zekerheid in ons land. Zo ingewikkeld dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. En soms zo vreemd dat er ongelukken gebeuren. Wat te denken van het volgende. Een man is werkloos. En ontvangt tussen januari en juni toeslagen waar hij niet alleen recht op heeft, hij heeft ze ook echt broodnodig. Half juni krijgt de man een baan. Hij verdient gelukkig weer goed. Zo goed dat op het einde van het jaar blijkt dat hij zijn ontvangen toeslagen moet terugbetalen!

Pardon?! Een mens gaat aan het werk en raakt daardoor in de schulden. Juist! Zo is het. En het is van de ratten besnuffeld. Toch kan dat binnen het huidige systeem niet anders. De Belastingdienst krijgt het niet voor elkaar het anders te doen. Dat is niet acceptabel. Ik weet ook niet hoe. Maar dat moet echt anders. Daarom heb ik met mijn collega Evert-Jan Slootweg  het volgende bedacht. We gebruiken de denkkracht van iedere econoom, filosoof of praktische denker die we kunnen bereiken. En vragen om hulp bij het bedenken van creatieve oplossingen. Stuur ze naar r.peters@tweedekamer.nl. Of kom ze persoonlijk aan Evert-Jan en mij voorleggen. Dit moet anders! En jij kunt helpen.

 

Posted in: Uncategorized