Blote peuters

Posted on 24 oktober 2018

1


Saskia Noort heeft een vakantiefoto met blote peuters op het internet gezet. Een van die peuters was zijzelf. Twitter ontplofte bijna. Saskia Noort werd zelfs bedreigd. Want blote peuters hebben te maken met seks! Ze mocht haar verhaal vertellen bij Pauw. Het werd een interessante uitzending. Zo vertelde burgemeester Depla van Breda dat mensen ook naakte paspoppen aanstootgevend kunnen vinden. Het is me wat. Dat zegt toch meer over die mensen dan over een paspop zou ik zeggen.

Madame de Bovary (de hoofdpersoon uit een roman van Gustave Flaubert) stapte in een geblindeerde koets met een man. Wat er zich in die koets afspeelde, dat weten we niet. Toch werd het boek vanwege zoveel schunnigheden tijdelijk verboden. Ik denk dat Flaubert zich slap gelachen heeft. Niet alleen omdat het boek vanwege alle ophef (na uiteindelijke vrijspraak) direct een bestseller werd, maar vooral omdat de aanklager eigenlijk zijn eigen fantasie en niet het boek aan het bestrijden was.

In de zestiende eeuw liet de piemel-politie van het Vaticaan een fresco van Michelangelo in de Sixtijnse kapel deels overschilderen. Naaktheid moest worden bedekt. Van beelden werden de piemels bruut afgehakt. Of met een vijgenblad bedekt. Ook als kind vond ik dat zonde. Maar ook bijzonder grappig. Een afgehakte piemel aan een verder gaaf beeld trekt juist alle aandacht. En laat blijvend zien dat sommige bisschoppen en pausen in de kerk meer aan seks dan aan Onze Lieve Heer zaten te denken.

Naar aanleiding van het bericht over Saskia Noort reageerde iemand op Facebook als volgt: “Als iemand kinderen, peuterfoto’s, het kussen van je kind en/of naakte etalage poppen iets met seks te maken vindt hebben, dan heeft diegene een serieus probleem. Kinderen kussen, peuters in hun blootje, baby’s aan de borst. Het is dood normaal, puur natuur, liefde. Geen seks. En wie dat verschil niet ziet, is ziek.” Zo is het eigenlijk maar net. Wie Saskia Noort bedreigt vanwege een foto van haarzelf als peuter bestrijdt niet de verspreiding van kinderporno, maar zijn eigen fantasie.

Posted in: Uncategorized