Het is een ongemakkelijke waarheid. Nederlandse kinderen hebben veel vaker een leerstoornis dan hun leeftijdsgenoten in andere landen. Vooral kinderen met rijke ouders. Statistisch gezien kan dat helemaal niet. Boze tongen beweren dan ook dat leerstoornissen te koop zijn. Zo ver wil ik niet gaan. Niemand is blij met een handicap. Maar het hebben van een ‘etiketje’ levert wel wat op. Je krijgt er extra faciliteiten door op school. En soms ook begeleiding die betaald wordt door de gemeente. Er zijn bedrijven genoeg die er een dik belegde boterham aan verdienen.
Niet zo lang geleden was ik op werkbezoek in Utrecht. Daar liet men mij een overzicht van geboden hulp aan kinderen zien, uitgesplitst per wijk. In wijken met huur- en goedkope koopwoningen kregen kinderen vooral jeugdhulp. En de ouders opvoedingsondersteuning. In wijken met duurdere koopwoningen was dat niet nodig, maar bleken buitengewoon veel kinderen aan (leer)stoornissen te lijden. En daar ook begeleiding voor te krijgen.
Wie oplossingen wil verkopen, zoekt naar problemen. Dat is een waarheid als een koe. Zo verzorgen bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in de begeleiding van kinderen met een leerstoornis indien gewenst een screening op school. De kinderen met een vermoeden van dyslexie krijgen een door de gemeente betaalde extra test. En daarna een dyslexie verklaring. Het bedrijf biedt natuurlijk ook zelf de begeleiding aan de kinderen. Op kosten van de gemeente, dat wel.
Het is wel apart dat een commercieel bedrijf dat financieel afhankelijk is van etiketjes, zelf diagnoses kan stellen en vervolgens de (door de gemeente betaalde) begeleiding ter hand kan nemen. Dat is een aardig verdienmodel. Ik kan het niet hard maken. Maar het zou zo maar kunnen dat hier een deel van de verklaring voor het onmogelijk hoge aantal leerstoornissen van de Nederlandse jeugd te vinden is. Ik ga hier mee aan de slag. Wordt vervolgd.
Janny Bakker
30 oktober 2018
René, dit is me uit het hart gegrepen. Er is iets raars aan de hand in het sociale domein in Nederland. Mensen mogen eigenlijk bijna niet meer ‘anders’ zijn en kinderen al helemaal niet. Dat wordt gelijk als een probleem gezien en voor ieder probleem is er wel een ‘passend’ aanbod aan hulpverlening. De problematisering van wat eigenlijk helemaal geen probleem hoeft te zijn is niet alleen kostbaar, maar ook meestal niet in het belang van betrokkenen.
Persoonlijk heb ik als ouder ook ervaren dat je moet vechten als een tijger om je kind uit de GGZ te houden.
Ik vind dat we hier het maatschappelijk debat over moeten durven aangaan. Ik heb hier (toevallig) ook in de afgelopen week vanuit Movisie over gesproken met mijn collega’s van het NJi (Nederlands Jeugdinstituut) en het NCJ. Zij voelen hier ook veel voor. Kunnen we zwaluwstaarten?
Yvonne Aarts
30 oktober 2018
Volgens mij is het andersom. Om hulp te krijgen op school, omdat je net niet bij de middenmoot hoort, móet je een diagnose hebben, anders kan de school niets voor je betekenen. Dat is de reden waarom ouders als laatste redmiddel voor een diagnose kiezen omdat anders het kind geen extra hulp kan krijgen en uiteindelijk op een school belandt waar het niet op zijn plek is. Niet andersom. Ik zou hier héél graag eens met je aan tafel willen zitten voordat je een nieuw blog schrijft
kees Romeijnders
31 oktober 2018
Janny en Yvonne, maar vooral jij René beschrijven betreft precies dat wat we samen door, voor en met ouders, leerkrachten en direct betrokkenen in de jeugdzorg willen en niet willen. Met het zgn. FunctioneringsProfiel wordt dit nu op verschillende plaatsen in ons land en daarbuiten gerealiseerd. Het belang van het functioneren van het kind moet wat mij betreft veel meer betrokken moeten worden. Wat mij betreft gaan we snel op meer plekken in ons land een innovatie in de jeugdzorg met het FP realiseren. Immers door een innovatieve werkwijze met het FP komt er weer een glimlach op de gezichten van het kind, ouders en ook leerkrachten, kortom waar wachten we nog op?
Slebus, Wim
31 oktober 2018
René, helemaal mee eens!
Net als bij een aantal andere taken ben ik voor meer overheid (incl. meer belastingen).
4 weken met een camper rondreizen door het westen van de USA heeft mij ook geleerd dat we moeten stoppen met de âveramerikaniseringâ van de samenleving.
Er zijn zaken die je beslist aan de overheid moet overlaten. Ook wij zijn aan het doorslaan naar privatisering/verzelfstandiging van taken die voorheen door de overheid werden uitgevoerd. Wat dat betreft zou een excursie naar de USA een goede zaak zijn. (daar hebben veel mensen zelfs nog geen vaste telefoon en zijn bijna alle wegen dramatisch slecht onderhouden. Enorme armoede gezien in California, Utah, Nevada en Arizona gezien). Veel, vaak leuke Amerikanen gesproken. Een goede school voor de kinderen is mede afhankelijk van de portemonnee van de ouders.
Met vriendelijke groet,
Wim Slebus
Wijkcoördinator Berghem, Geffen en Ravenstein
[06] 54 62 58 22
[image002]
Raadhuislaan 2
Postbus 5
5340 BA Oss
Telefoon 14 0412
http://www.oss.nl
[image004]
Yvonne Aarts
31 oktober 2018
Ik begrijp je volgens mij niet helemaal. Ik denk juist dat de basis van dit probleem bij de overheid ligt
Hilmar Backer
31 oktober 2018
Lees hier hoe waardevol een diagnose kan zijn:
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/autisme-is-een-erfelijke-aandoening-die-ongeneeslijk-is~b5c8c378/
hilmarbacker
31 oktober 2018
En het voorbeeld dat u geeft is verder terecht. Het is een gevolg van de marktwerking en de in onze samenleving toenemende prestatiedruk. Niet alleen kinderen moeten steeds beter presteren, ook studenten (de universiteitspsychologen hebben ook eindeloze wachtlijsten). We willen ook een kennismaatschappij zijn. Dit is de prijs.
GGZ instellingen (tijdschrijven en productiviteit zijn standaard) worden afgerekend op hun prestaties. Durf dan nog maar eens nee te zeggen tegen ouders die onder druk staan.
Caroline Bronstring
31 oktober 2018
HA! “Wie oplossingen wil verkopen, zoekt naar problemen.” Wie oh wie voldoet nou het meeste aan deze beschrijving? Hmmm, laat me even nadenken…. Zouden dat de Gecertificeerde Instellingen wiens broodwinning sinds jaar en dag is om een Onder Toezicht Stelling of Uit Huis Plaatsing te krijgen? Nee, god verhoede dat we zó gaan denken.
Je bent er bijna beste René, nu enkel nog die ene kleine gedachtensprong maken. Misschien dat jij dan die politicus wordt die de vinger op de daadwerkelijke zere plek legt.
eu-access
31 oktober 2018
Dit moet de overheid niet willen. Zou willen pleiten voor niet alléén een overheid die regeltjes vaststelt zoals voor dyslexie en jeugdhulp maar ook één die een vinger aan de pols houdt in de implementatie; werken die regeltjes wel op een manier uit die wij als overheid bedoeld hebben ?