Voorbeeldig?

Posted on 26 september 2018

1


Tijdens de zogenaamde Algemene Beschouwingen heeft Sybrand Buma de Tweede Kamer opgeroepen op de toon van het debat te letten. En te stoppen met het gebruiken van al te grote woorden en persoonlijke aanvallen. Buma: “Er kijken tenslotte ook kinderen mee. We kunnen natuurlijk zeggen dat degene die het meeste in beeld is wint. Maar uiteindelijk verliezen we dan allemaal.”

Buma heeft natuurlijk groot gelijk. Het is niet fraai wanneer mensen die het goede voorbeeld zouden moeten geven elkaar toeschreeuwen te moeten ‘oprotten’. Het is echt wel mogelijk je mening te geven zonder in de overtreffende trap ‘duidelijk’ te willen zijn. Dat heeft niks met vermeende politieke correctheid te maken. Maar met beschaafde omgangsvormen.

Ik weet het. Het debat in de Tweede Kamer bereikt relatief weinig Nederlanders. Maar daar is iets aan te doen. Kopieer enkele pakkende oneliners waarin je politieke tegenstander stevig aangepakt. En plak ze in een filmpje op YouTube. Succes gegarandeerd. Duizenden ‘views’ en bijna evenveel ‘likes’. Politiek als theater. Niet alleen in de Kamer. Maar vooral ook op sociale media.

Een maand geleden mocht ik eens kijken in Zeist. Bij de zogenaamde Video Arbitrage (VAR). Men vertelde mij het volgende verhaal. En ik denk dat het waar is. Als een scheidsrechter twijfelt over een beslissing, maakt hij duidelijk zichtbaar een teken met zijn handen. Iedereen weet dan dat hij de VAR wil raadplegen. Spelers die het met een beslissing niet eens zijn maken ook zo’n teken. Ook spelers van de b1 van FC Ruwaard. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Ik ben het met Sybrand Buma eens. Het is heel goed mogelijk om glashelder je punt te maken zonder grof te worden. Ook Kees van der Staaij van de SGP is daarvan een uitmuntend voorbeeld. Op Kamerleden is van alles aan te merken. Op vorm en op inhoud. We zijn tenslotte mensen. Maar het is goed te beseffen dat men naar je kijkt. En dat goed voorbeeld goed doet volgen. Er is meer dan aandacht op sociale media. Voorbeeldig zijn lukt niemand. Beseffen dat je hoe dan ook een voorbeeld geeft, en daar naar handelen, kan wel.

 

 

 

Posted in: Uncategorized