Licht verstandelijk beperkt en in de schulden

Posted on 3 juli 2018

1


Het was een klassieke fout van mijn stagiaire op het leerwegondersteunend onderwijs. Dat is onderwijs voor leerlingen die extra hulp nodig hebben om een diploma op het laagste niveau van het VMBO te halen. De leerlingen kwamen binnen. “Ga zitten waar je wilt”, zei zij. “En pak je boek op bladzijde 25 en maak vraag 1 tot en met 5b.” Het kwam die les niet meer goed. Niet met mijn klas en niet met mijn stagiaire.

Let wel, mijn leerlingen waren niet licht verstandelijk beperkt. Zeer zeker niet. Maar ze hadden wel behoefte aan duidelijkheid en structuur. Wie is die jongedame voor de klas? Wat is haar opdracht? Waar moet ik gaan zitten? Welk vak is dit? Welke spullen moeten op mijn tafel liggen? Welk boek? Wat betekent ‘tot en met’? Enz. Chaos alom. En alleen omdat mijn stagiair mijn leerlingen een beetje had overschat.

Instanties hebben te weinig oog  voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Zij komen relatief vaak in de schulden omdat ze de gevolgen van hun acties moeilijker kunnen overzien. Of omdat ze niet helemaal begrijpen hoe zaken in elkaar zitten. Dat schrijft de NOS. Afhankelijk van de definitie die je kiest zijn dat er in Nederland nog ruim een miljoen. Instanties willen medewerkers trainen om mensen beter te kunnen helpen. Laat ze maar stage lopen binnen het VMBO. Dat is een goede les. Om mee te beginnen.

 

Posted in: Uncategorized