Goed bezig

Posted on 2 juli 2018

1


Als je de krant leest, of naar de televisie kijkt, zou je het idee kunnen krijgen dat er niks deugt in de jeugdzorg. Wie afgaat op de ronkende verhalen uit sommige jaarverslagen of luistert naar wethouders in verkiezingstijd, kan het idee krijgen dat het allemaal juist heel erg goed gaat. Ik probeer mijn mening te baseren op zoveel mogelijk werkbezoeken. Zoals vandaag in west-Brabant.

Ik heb het vaker geschreven. Toen gemeenten een paar jaar geleden verantwoordelijk werden voor de zorg voor onze jeugd, hadden ze tijd, geld, duidelijke kaders en bewegingsruimte nodig. Doordat feiten en kaders laat bekend werden, kwamen gemeenten in tijdnood. Doordat bewegingsruimte kleiner werd, kwam men hier en daar geld tekort. Maar men ging aan de gang. Samen, gemeenten en zorgaanbieders.

Het werkbezoek aan west-Brabant was goed georganiseerd. Naast een rondleiding en een presentatie van een interessant inkoop model, maakte de gesprekken met professionals, ambtenaren en politici echt indruk. Waar ligt de sleutel voor een succesvolle samenwerking? Elkaar kennen en vertrouwen. Elkaar iets gunnen. Samen successen behalen, benoemen en vieren. En vooral beseffen dat het gewoon niet anders kan dan samen.

Nee, natuurlijk heeft met in west-Brabant het ei van Columbus niet uitgevonden. En ja natuurlijk valt er ook daar voldoende te verbeteren. En ja natuurlijk gaat op veel andere plaatsen ook heel veel goed. Maar het gezamenlijk optimisme werkte aanstekelijk. En de passie van alle betrokkenen ook. “We zijn goed bezig hier in west-Brabant. Geef ons de tijd en de ruimte om het af te maken. Draai alsjeblieft niks terug of zo. En verzin niet teveel vanuit Den Haag.” Boodschap begrepen! En dank voor een mooie dag.

Posted in: Uncategorized