Mensen die niet in staat zijn zelfstandig de regie op hun inkomsten en uitgaven te houden, kunnen via de kantonrechter een zogenaamde bewindvoerder toegewezen krijgen. Dat kan een familielid zijn. Dat kan ook iemand zijn die er zijn beroep van heeft gemaakt. Meestal gaat dat goed. Soms ook niet. Niet alle bewindvoerders zijn geschikt voor hun functie. Anderen deugen gewoon niet. En soms gaat een bewindvoerder die 126 gezinnen begeleidt ineens dood…..
In het regeerakkoord is opgenomen dat gemeenten een adviesrecht krijgen in de gerechtelijke procedure rondom bewindvoering. Dat is mooi. Want tot nu toe is dat niet het geval. Dat is mooi. Maar het is zeker niet genoeg. Veertien juni spreekt de Tweede Kamer over schulden en armoede. Namens het CDA zal ik samen met D66 een motie indienen die gemeenten meer regie over bewindvoering moet geven. En die de kwaliteit van bewindvoerders, meer dan nu moet waarborgen.
In 2016 is het landelijk Kwaliteitsbureau voor bewindvoering opgericht. Dit bureau bekijkt of beginnende bewindvoerders over bepaalde algemene opleidingsvoorwaarden beschikken. Die voorwaarden en de controle daarop zijn erg algemeen. D66 en CDA willen meer. Kan de staatssecretaris bijvoorbeeld onderzoeken of een diploma voor bewindvoerders een haalbare kaart is? Op dit moment worden gemeenten door het kwaliteitsbureau ook niet geïnformeerd over de kwaliteit van bewindvoerders. Als gemeenten binnenkort, zoals afgesproken, meer adviesrecht en dus meer regie in handen krijgen, zou het mooi zijn als de kwaliteit in een oogopslag helder is. Een diploma voor bewindvoerders dus. En meer informatie voor gemeenten.
Randolf Mulderij
14 juni 2018
Als eerste wil ik graag zeggen dat ik het uitermate spijtig en jammer vind dat het vak bewindvoerder de laatste tijd zo onder vuur ligt. Er wordt alleen maar van de daken geschreeuwd hoe slecht bewindvoerders presteren en dat de kwaliteit niet deugt. Hoe slecht ze het allemaal wel niet doen. Dat klopt echt niet. De meeste bewindvoerders zijn namelijk heel erg bedreven in hun vak en heel erg gericht op het welzijn van hun cliënten. Dat kwaliteit verbetert moet worden en op een andere manier moet worden beoordeeld en bewaakt? Daar slaat u de spijker mee op zijn kop. De kwaliteit kan mml niet worden beoordeeld door het LKB, daar hebben ze de tijd niet voor en de kennis ontbreekt hier ook wat mij betreft. Het gaat al fout bij de toetsing van op basis van leer- en werkervaring bij benoeming van een bewindvoerder. Om het vooral nog maar niet te hebben over de wildgroei in opleidingenland. Beschermingsbewind is een specialistisch vak. Met alleen een HBO bachelor SJD of rechten op zak ben je nog lang geen goede bewindvoerder. Hiervoor heb je veel inhoudelijke kennis van het vak voor nodig aangevuld met praktijk. Een gedegen en serieuze opleiding dus. Als bewindvoerder ben je als vakspecialist bezig met het financiële beheer van je cliënten. Even een bewindvoerdersopleiding erbij doen om het vak te leren kom je in mijn ogen dan ook niet mee weg terwijl dit op dit moment wel gaande is. Kwaliteit leveren als opleider aangevuld met veel inhoudelijk vakkennis, praktijkleren en dit en omzetten naar kunde is dan ook erg belangrijk. Je moet als nieuwe bewindvoerder volledig beslagen ten eis willen komen bij de rechtbank om uiteindelijk je benoeming te krijgen. Het ligt uiteindelijk dan ook niet aan de bewindvoerder die d.m.v. alle wet- en regelgeving wat er is, er niet meer aan toe komt om zijn vak op een juiste manier te kunnen beoefenen. Gericht op de client. Het ligt er met name aan dat er inderdaad geen duidelijke richtlijnen zijn op het gebied van onderwijs in het vak. Samenwerking tussen politiek, branchepartijen, LKB, gemeente en specialistische opleiders zou erg welkom zijn. Zet partijen met elkaar aan tafel! Alleen op deze manier worden zaken helder en lever je toekomstig gezien goede vakgenoten af. Ik sta dan ook in de startblokken om met de staatssecretaris in gesprek gaan om hier verder het gesprek eens over te voeren. Graag verwijs ik u ook naar het persbericht wat we op 7 mei hebben geplaatst op onze website n.a.v. de berichtgeving vanuit Nieuwsuur.
https://financial-academy.nl/2018/05/07/kwaliteitsnorm-kan-einde-maken-aan-wildgroei-opleidingen-bewindvoering/
Met vriendelijke groeten,
Randolf Mulderij
Financial Academy
Jos Leijten
18 juni 2018
Jammer dat er structureel voorbijgegaan wordt aan de NEN-8048 gecertificeerde schuldhulpverleners die prima in staat zijn om kwalitatief een schuldenaar te begeleiden, in veel gevallen beter zelfs dan een bewindvoerder zonder opleiding en/of certificering schuldhulpverlening. Het wordt tijd dat deze schuldhulpverleners een gezicht krijgen in Den Haag. Zij zouden, net als (liefst ook NEN-8048 gecertificeerde) bewindvoerders opgenomen moeten worden in de Wck. Men heeft de mond vol over kwaliteitseisen, terwijl die al jaren zijn neergelegd in de NEN-8048. Misschien een idee om ons ook eens uit te nodigen in een gesprek? Misschien komt u dingen te weten waar u tot nu toe niet bij heeft stilgestaan. Helaas heb ik me als gecertificeerd schuldhulpverlener aan moeten sluiten bij de BPBI omdat er voor ons geen vakvereniging is en wij dus ook geen gezicht hebben. Tot nu toe worden wij althans structureel genegeerd. Op dit moment worden de schuldendossiers stelselmatig neergelegd bij de bewindvoerders, ook al is deze misschien niet opgeleid als schuldhulpverlener. Het is een beetje alsof je een timmerman een muur laat metselen. Tja, ze werken beide in de bouw…..