Huisuitzetting wegens schulden?

Posted on 13 juni 2018

0


Wie zijn huur niet betaalt, kan niet in zijn huis blijven wonen. Dat is zo klaar als een klontje. En daar is geen speld tussen te krijgen. Maar ja, een uithuiszetting kost veel geld. En opvang van mensen in de maatschappelijke opvang is nog veel duurder. Omdat mensen niet tot in lengte van jaren in de maatschappelijke opvang kunnen blijven, moeten ze bovendien weer terug in een woning van de woningbouwcorporatie. Precies zo een als waar ze niet zo lang geleden wegens wanbetaling zijn uitgezet. Kan dat nou niet anders?

Donderdag veertien juni spreekt de Tweede Kamer over de aanpak van schulden en armoede. Namens het CDA zal ik het thema huisuitzettingen nogmaals op de kaart zetten. Want, nog afgezien van al het menselijk en maatschappelijk leed, zijn de kosten ook financieel wel erg veel hoger dan de baten. Het aantal uithuiszettingen is de afgelopen jaren sterkt teruggelopen. Deels komt dat doordat de crisis voorbij is. Maar het helpt zeker dat steeds meer gemeenten afspraken hebben gemaakt met hun woningbouwcorporaties. Heb je een keer je huur niet betaald? Dan neemt de corporatie contact op met de gemeente. En wordt er samen gekeken naar een oplossing. Dat heet preventie.

Gek genoeg heeft nog niet iedere gemeente dergelijke afspraken met de woningbouwcorporaties. In het regeerakkoord is afgesproken dat iedere gemeente een plan van aanpak rondom de aanpak van schulden en armoede moet hebben. Ik ga de staatssecretaris vragen om met de gemeenten af te spreken dat afspraken met de woningbouwcorporaties daar zeker onderdeel van uit moeten maken. Dat kan een boel maatschappelijke ellende voorkomen.

Wie zijn huur niet betaalt, kan niet blijven wonen. Dat is helder. Maar is het niet vreemd dat we, naast dreigen met huisuitzetting, geen enkele manier bedacht hebben om mensen hun huur te laten betalen? Bij de zorgverzekering is het mogelijk dat die kosten van je uitkering worden ingehouden. Dat is ook niet leuk. Maar het voorkomt in elk geval dat mensen onverzekerd rondlopen. Is zoiets ook te regelen voor woonlasten? Of heeft de staatssecretaris nog andere ideeën? Voor mij is het helder. Uithuiszettingen door huurschuld zijn dom, duur, schadelijk en te voorkomen. Laten we alles in het werk stellen om dat dan te doen ook.

 

 

Posted in: Uncategorized