Grootste lokale partij

Posted on 20 februari 2018

2


Gisteren was ik in Chaam. Een dorp dat voor mij tot voor kort alleen enige bekendheid had vanwege het wielrennen. De lokale CDA-afdeling hield een bijeenkomst rondom zorg. En ik was uitgenodigd om een korte lezing te geven. Ik sprak over de samenhang tussen zorg, schulden, inkomen en het belang van de komende verkiezingen. Het werd een leuke avond.

Op het einde van de avond stelde iemand mij de vraag waarom hij in Godsnaam op het CDA zou stemmen. Als landelijke partij was het CDA er toch niet voor de lokale thema’s. Voor hem waren de perikelen rondom de voetbalclub en het trefpunt in een van de kernen van het grootste kernen van doorslaggevend belang.

Ik vond dat een wonderlijke redenering. Want ik zie het CDA als de grootste lokale partij van Nederland. Onze afdelingen zijn niet hiërarchisch gelieerd aan Den Haag. Ze leggen alleen verantwoording af aan de lokale kiezers. Maar het CDA doet wel mee aan op drie na alle gemeenten in ons land. Met mensen die juist lokaal geworteld zijn in verenigingsleven, onderwijs, kerk en samenleving. Zij weten wat er lokaal speelt. En ze zijn op de hoogte van alle (landelijke) ontwikkelingen.

Volgens mij gaan de lokale verkiezingen inderdaad over voetbalclubs en buurthuizen. Maar meer dan ooit ook over thema’s die de landelijke politiek raken. Hoe gaat de gemeente om met de belangrijke taken rondom zorg, jeugd, werk & inkomen. Wat is de visie van een partij op schuldenproblematiek van mensen? Hoe zit het armoedebeleid in elkaar?

Wat mij betreft heeft het CDA als grootste lokale partij van Nederland het beste van twee werelden. Het CDA bestaat uit onafhankelijke afdelingen met mensen uit de wijk / dorp en vooral de praktijk. Maar profiteert tegelijkertijd van een uitgebreid scholingsprogramma en korte lijntjes met Den Haag. Als de gemeente gaat over vrijwel alle leefgebieden die een mens werkelijk raken, dan mogen de verkiezingen daar wel over gaan. En dan kan een beetje landelijke invloed door een lokale partij ook geen kwaad. Het was een top-avond in Chaam.

 

 

 

Posted in: Uncategorized