Alles weten van je kind?

Posted on 18 februari 2018

4


Via zogenaamde pushberichten door scholen, worden ouders op de hoogte gehouden van alle cijfers van hun kinderen. Dat schrijft de NOS. Ik blijf weg van de discussie over nut en noodzaak die informatiesystemen voor scholen kunnen hebben. En ook van eventuele vragen rondom privacy. Maar als ouder wil je toch niet alles van je kind weten?

Ik heb er vaker over geschreven. Maar ik kan er met mijn verstand ook niet goed bij. Als ouders wil je toch niet alles weten van je kind? En als kind wil je al helemaal niet dat je ouders alles van jou weten. Dat kan toch niet gezond zijn? Een mens is geschapen om na verloop van tijd zelfstandig door het leven te gaan. Maar om te groeien is bewegingsruimte nodig. En moet je fouten kunnen maken. Absolute controle hoort daar wat mij betreft niet bij.

Onze dochter zit sinds dit schooljaar op de middelbare school. Als vader kreeg ik per mail een ‘link’ toegestuurd. Via die link kon ik inloggen in het systeem van de school. En zo op de hoogte blijven van aan- of afwezigheid van onze dochter, haar schoolresultaten en nog wat meer wetenswaardigheden. Ik heb de link nog nooit gebruikt. Niet omdat ik niet benieuwd ben naar het wel en wee van onze dochter op school. Maar omdat ik denk dat absolute controle misschien geen goede basis is voor een open gesprek.

 

Posted in: Uncategorized