Financiële dode hoek

Posted on 17 februari 2018

3


Volgens onderzoek dat uitgevoerd is door de Rabobank en het Nibud, leggen maar heel weinig mensen wat geld apart om tegenslagen in de toekomst op te kunnen vangen. “Van mensen die voldoende financiële ruimte hebben om te kunnen sparen doet slechts 39% dat.” De Rabobank spreekt van een ‘financiële dode hoek’.

Jeetje, eigenlijk zijn die conclusies best schokkend. Dat veel mensen gewoon geen geld opzij kunnen leggen, omdat ze iedere cent nodig hebben om rond te komen, dat is algemeen bekend. Dat mensen die dat wel kunnen, dat ook niet doen, vind ik toch opvallend. Niet alleen zou het fijn zijn, wanneer een kleine tegenslag (auto of wasmachine kapot) zonder problemen opgevangen kan worden. Maar enige vermogensopbouw voor de toekomst kan zeker geen kwaad.

Hoeveel mensen hebben een aflossingsvrije hypotheek en beseffen niet dat ook die ooit afgelost moet worden? En hoeveel dertigers hebben niet door dat ze pas op hun 71ste recht hebben op AOW? In eerste instantie is een mens verantwoordelijk voor zijn eigen financiële situatie. Nu, maar ook in de (verre) toekomst. Dat veel mensen dat blijkbaar niet beseffen (en er in elk geval niet naar handelen) baart wel zorgen. Zijn financiën eigenlijk onderwerp van gesprek in de opvoeding van kinderen? En binnen een relatie? Bij ons wel. Bij jullie?

Posted in: Uncategorized