“Voor in jouw spaarpotje zeker?”

Posted on 28 december 2017

3


Zoals zoveel mensen luisteren wij deze dagen naar de Top-2000. Met half Nederland luisteren naar muziek die we allemaal kennen. Koffie erbij, een tijdschrift of een goed boek, kortom genieten. De muziek wordt alleen onderbroken door het nieuws en af en toe reclame. Meestal stoort dat niet…

Kennen jullie die reclame van een jongetje dat ergens gehoord heeft over een goedkopere ziektekostenverzekering. En daarna zijn oma uitlegt dat ze dus geld kan overhouden? “Geld voor in jouw spaarpotje zeker?” Zegt oma. Waarop beiden veelbetekenend in lachen uitbarsten. Het effect zal worden versterkt omdat ik deze reclame zo’n beetje ieder uur hoor. Maar ik vind het helemaal niks.

Ik vind dat hele overstapcircus rondom ziektekostenverzekeringen sowieso al vervelend. Net als alle reclames die daarvoor nodig schijnen te zijn deze dagen. Ik begrijp het wel natuurlijk. Maar ik denk toch steeds dat er met dat reclamegeld wel nuttigere dingen te doen zijn. Ik weet het. Op het totaalbedrag dat we aan zorg besteden is het bijna niets. Verwaarloosbaar zelfs. Maar toch.

Terug naar die reclame. Een kind dat zich bezig houdt met de kosten voor verzekeringen vind ik al onwaarschijnlijk. Laat staan dat hij zijn oma erop wijst dat ze geld kan besparen. Dat oma daarna concludeert dat hij dat doet om meer geld in zijn spaarpotje te krijgen vind ik niet grappig. Oma en het jongetje wel. Die lijken dat niet alleen vanzelfsprekend te vinden. Maar ook nog grappig.

Noem mij maar ouderwets. Dat ben ik waarschijnlijk ook. Maar kinderen horen zich niet druk te maken over de kosten van ziektekostenverzekeringen. En op die leeftijd ook niet over het vullen van hun eigen spaarpotje. Het is fijn als grootouders in staat zijn hun kleinkinderen af en toe iets toe te stoppen. Maar je mag toch hopen dat het in de relatie tussen grootouders en kleinkinderen niet om de centjes gaat. “Voor in jouw spaarpotje zeker.”

Posted in: Uncategorized