Dagje meelopen

Posted on 20 september 2017

0


Vandaag kregen we een mail met de volgende strekking. “Hallo. Ik ben een docent op een middelbare school. En ik wil leerlingen een meeloopstage bieden. Jantje wil stage lopen bij de PVV. Pietje bij Groen Links. Lydia bij ‘een partij rechts van de PVV’.  Twee anderen hebben geen speciale voorkeur. De datum is 18 november. Kan het CDA een meeloopstage regelen?” Zo gemakkelijk gaat het nu ook weer niet. Maar ik vind het belangrijk dat leerlingen de kans krijgen om een dagje mee te lopen. En van binnenuit te leren hoe de democratie in Nederland werkt. 

Het verzoek van de docent was wat kort door de bocht. Het CDA is natuurlijk geen organisatiebureau voor stages binnen de Tweede Kamer. En al helemaal niet voor andere politieke partijen. Het zou bovendien agenda technisch fijn zijn wanneer leerlingen zich kunnen aanpassen aan de agenda van de Kamer en niet andersom. Maar het idee is goed. We ontvangen vaker schoolklassen. En leerlingen en studenten lopen met enige regelmaat een dagje mee. Tot wederzijds genoegen mag ik wel zeggen.

Er zijn verschillen. Maar vrijwel alle klassen en studenten die wij ontvangen zijn goed voorbereid en erg gemotiveerd. Zo’n stage of kijkje achter de schermen is best bijzonder. Om daar uit te halen wat er in zit, is een goede voorbereiding wel belangrijk. Veel goede docenten zorgen daar voor. Het kan niet altijd. Maar het CDA wil veel tijd en energie steken in het transparant en benaderbaar maken van de politiek. Voel je dus van harte uitgenodigd.

 

 

 

 

 

Posted in: Uncategorized