Oh, zit dat zo?

Posted on 28 juni 2017

2


“Peters, wat maak je me nou? In het verkiezingsprogramma van het CDA staat dat jullie voor de verlaging van de eigen bijdrage in de zorg zijn. Nu komt men met een motie die precies dat voorstelt. En nu stemmen jullie tegen. Hoe kan dat nu?” Heldere vraag. Ik geef graag antwoord.

Er is op dit moment nog geen regering. VVD, D’66, CU en CDA zijn daarover in onderhandeling. Er moeten heel wat noten gekraakt worden. Over de lerarensalarissen bijvoorbeeld. Over immigratie en veiligheid. Maar ook over de eigen bijdrage in de zorg. Over veel onderwerpen wordt in de Tweede Kamer nu niet gesproken. Zodat de onderhandelingen in alle rust kunnen plaatsvinden. Die onderwerpen noemt men controversieel.

Veel partijen hebben aangegeven niet te willen regeren. Sommige van hen komen nu met moties over onderwerpen waarvan ze weten dat er in de beoogde coalitie over onderhandeld moet worden. Ze weten natuurlijk perfect dat die moties daarom niet gesteund kunnen worden. Maar ook dat is ‘politieke winst’. Want dan kun je mooi twitteren dat partijen tegen moties stemmen die in hun partijprogramma staan.

Het hoort er allemaal bij. Dat begrijp ik best. Dus ik maak me er niet heel druk over. Maar wennen is het wel. Ik hoop dat er snel een stabiele nieuwe regering is. Dat maakt het politieke leven een heel stuk overzichtelijker.

Posted in: Uncategorized