BKR-codering laten verdwijnen 2

Posted on 9 juni 2017

9


Naar aanleiding van een reclame van ‘dynamiet Nederland’, heb ik een tijdje geleden kamervragen gesteld. Dat bedrijf biedt aan te helpen BKR-coderingen te laten verdwijnen. Zo’n codering krijg je wanneer je, nu of in het nabije verleden, betalingsachterstanden had. Minister Dijsselbloem heeft mijn vragen inmiddels beantwoord.

Ik vond het een vreemd verhaal. En dat vind ik nog steeds. Een verhaal met veel kanten. Financiële instellingen zijn verplicht betalingsachterstanden door te geven aan het Bureau Krediet Registratie. (BKR) Die registraties blijven vijf jaar bewaard. Ook als de achterstand inmiddels is ingelopen. BKR voert alleen de administratie. De kredietverstrekkers zijn verantwoordelijk voor de juiste informatie. En coderingen kunnen door hen alleen weggehaald worden als ze feitelijk onjuist zijn. Dat schrijft tenminste de minister in zijn antwoord op mijn vragen.

Ik lees de antwoorden van de minister goed. U vindt ze hier. Daar staat dat het verwijderen van een codering alleen kan wanneer hij feitelijk onjuist is. En in dat geval is een telefoontje naar de kredietverstrekker genoeg. Daar is geen ‘Dynamiet Nederland’ voor nodig. Maar dat is vreemd. Als het waar is wat de minister zegt dan moeten er wel bijzonder veel onjuiste coderingen zijn. En dan moeten wel heel veel mensen niet in staat zijn zelfstandig een kredietverstrekker te bellen. Anders zouden bedrijven als Dynamiet Nederland niet kunnen bestaan.

Ook geeft de minister duidelijk aan dat een negatieve codering bij BKR geen nieuw krediet in de weg hoeft te staan. Achterstanden kunnen tenslotte zijn ingelopen. En omstandigheden zouden moeten worden meegewogen. Zo is het (in dat geval) volgens de minister zelfs mogelijk om een NHG-garantie te krijgen voor een woninghypotheek. In mijn woorden zegt de minister dat er geen probleem is. Foute coderingen worden weggehaald. En negatieve coderingen hoeven een nieuw krediet niet in de weg te staan. Als de minister daar gelijk in zou hebben, dan kon een bedrijf als Dynamiet Nederland niet bestaan. Vervolgvragen dus maar weer.

Posted in: Uncategorized