BKR-codering laten verdwijnen

Posted on 16 mei 2017

7


‘Dynamiet Nederland’ wil u helpen. “Heeft u een BKR-codering? Wij helpen u graag daar van af te komen”. Die reclame hoorde ik op de radio. Dat is toch opmerkelijk. Zo’n codering krijg je wanneer je niet aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen. Zomaar weghalen terwijl de problemen nog bestaan, is als knoeien met de brandmelder terwijl het huis in brand staat.

Ieder krediet, van hypotheek tot persoonlijke lening, staat geregistreerd. Wanneer er betalingsmoeilijkheden zijn, staat achter die registratie een code. Wie zo’n code heeft, komt moeilijker aan een hypotheek. Dat kan knap lastig zijn. En soms ook buitenproportioneel. Maar zo’n code staat er niet voor niets. Het moet bedrijven beschermen tegen wanbetalers. En vooral consumenten tegen te grote financiële risico’s.

Het is zeker zo dat achter iedere registratie en codering een verhaal schuil gaat. En ieder verhaal is uniek. Het zou zomaar kunnen zijn dat sommige registraties terecht kunnen verdwijnen. Maar kredietregels zijn er niet voor niets. En het is de vraag of mensen echt geholpen worden wanneer ze via een procedure alsnog in staat worden gesteld extra financiële risico’s aan te gaan.  Meestal niet lijkt mij.

 

 

 

Posted in: Uncategorized