Geef bouwers de ruimte

Posted on 27 februari 2017

2


Voor veel mensen is het een hoogtepunt van carnaval. En geen carnavalsvierder wil hem missen. Mensen hebben zich maanden lang uit de naad gewerkt. En het resultaat mag er wezen. De optocht is genieten voor jong en oud. En een jaarlijks terugkerende traditie waar veel over gesproken wordt.

Voor mij staat carnavalszondag in het teken van optochten. Overdag in Oss. En ’s avonds in Berghem, waar de grootste verlichte optocht van Brabant (en dus waarschijnlijk van de wereld) hordes publiek trekt. Het lijkt wel of er ieder jaar meer publiek langs de weg staat. Met alleen maar vrolijke gezichten.

Vier dagen carnaval is geweldig. Maar het seizoen begint al in oktober. Voor de wagenbouwers geldt dat zeker. Zo’n wagen bouw je niet in een paar dagen. De afgelopen jaren heb ik verschillende bouwloodsen en schuren mogen bezoeken. Ik ben onder de indruk van de professionaliteit van veel bouwers. En van de gezelligheid natuurlijk.

Er wordt over het algemeen goed nagedacht over veiligheid. Mensen steken de handen uit de mouwen, werken samen en zijn creatief bezig met techniek. Er zijn dorpen waar maar weinig jonge mensen niet kunnen lassen. “Zoiets moet je kunnen. Dat hoort er gewoon bij.” Die bouwers kunnen wat. Maar ze moeten wel de ruimte krijgen.

Meestal vinden groepen wel een plek om te bouwen. En stellen mensen een loods of een schuur ter beschikking. Op andere plaatsen regelt de gemeente bouwruimte. Maar vanzelf gaat het niet. Zonder goede ruimte geen carnavalswagen. En zonder wagen geen optocht. En wat erger is; ook geen ruimte voor een leerzame sociale bezigheid van zoveel mensen.

Ik heb een Vlaamse hoogleraar welzijnswerk eens horen beweren dat iedere euro die in jongerenwerk geïnvesteerd wordt zich twee keer terug betaalt. En waarschijnlijk heeft hij gelijk. Hetzelfde geldt voor bouwplaatsen. Iedere euro die daar in geïnvesteerd wordt, betaalt zich twee keer terug. Dat mogen we niet vergeten. Alaaf!!

 

Posted in: Uncategorized