Vergeet niet te leven

Posted on 25 februari 2017

3


“Ik kwam iemand tegen die me vertelde dat hij een mens kende die het met alles getroffen had in het leven. Hij had een uitdagende, goed betaalde baan. Had altijd netjes opgepast, zijn hypotheek had hij afgelost en hij was altijd actief geweest in het verenigingsleven. Bovendien trouwde hij met een fantastische vrouw. Ik vroeg hem waar hij die man van kende.” “Dat zal ik je vertellen”, zei hij. “Ik ben getrouwd met zijn weduwe.”

Traditioneel start het carnaval met een feestelijke mis. Een klein stukje bezinning voor we ons vier dagen lang onderdompelen in het feestgedruis. De Osse burgemeester vertelde bovenstaande anekdote in haar openingswoord. Het is een grappige anekdote. Maar een met een duidelijke moraal. Vergeet niet te leven!

In het evangelie van Mattheüs raadt Jezus zijn leerlingen aan eens te letten op de vogels in de lucht en de bloemen op het veld. Om eten, drinken en kleding, maken ze zich geen zorgen. Ze doen wat ze moeten doen. En ze komen niets te kort. Mensen hebben het altijd druk en maken zich voortdurend zorgen. Soms worden ze er vervelend van. Bovendien helpt het helemaal niets.

Over carnaval valt veel te zeggen. Over de relativerende spiegel die we onszelf voorhouden bijvoorbeeld. En over het wegvallen van rangen en standen. Over het belang van saamhorigheid en de waarde van tradities. Over de kracht van humor en (zelf)spot. Maar ook dat we niet mogen vergeten dat leven meer is dan werken, tobben en je zorgen maken. Vergeet niet te leven! Alaaf!

Posted in: Uncategorized