Vrouwen lastigvallen

Posted on 15 februari 2017

0


Het lastigvallen van vrouwen op straat moet strafbaar worden gesteld. Dat vindt PvdA’er Achmed Marcouch. Het hinderlijk volgen en seksuele opmerkingen maken richting vrouwen is meer dan hinderlijk en onfatsoenlijk. Het is intimiderend. Daarom wil hij dat daders bestraft worden. Marcouch heeft groot gelijk.

Het CDA heeft in Amsterdam samen met de VVD het initiatief genomen om straatintimidatie aan te pakken. En zo hoort het ook. Je haalt het als man toch niet in je hoofd om vrouwen, waar dan ook, seksueel te intimideren? Dat kan gewoon niet. En dat hoort strafbaar te zijn.

Critici beweren dat het handhaven van een verbod op straatintimidatie nog niet zo eenvoudig is. Het is niet gemakkelijk om een overtreding ook echt te bewijzen. Dat zal best zo zijn inderdaad. Maar dat lijkt me geen reden om niet heel duidelijk een norm te stellen. Het kan sowieso geen kwaad om wat meer stil te staan bij wat normaal is en wat niet.

Over normen en waarden doen we in Nederland soms nog steeds een beetje lacherig. Maar als we niet kraakhelder zijn over de manier waarop we met elkaar samen willen leven, dan vergaat dat lachen ons wel. Er zijn grenzen aan de vrijheid van meningsuiting. En er zijn grenzen aan de manier waarop we elkaar aanspreken en benaderen. Normen en waarden zijn geen hobby. Ze zijn het fundament onder een prettige samenleving.

Posted in: Uncategorized