Huishoudboekje

Posted on 12 februari 2017

2


Volgens goed gebruik laten de meeste politieke partijen hun verkiezingsprogramma doorrekenen door het Centraal Plan Bureau. Je kunt wel van alles willen en en beloven, maar het is wel fijn als die wensen ook betaald kunnen worden. Niet iedereen laat zijn plannen doorrekenen. Onder andere de PVV en 50+ doen dat niet. Hoe vreemd is dat?

Het is toch opmerkelijk dat juist partijen die klagen dat de politiek niet transparant is, niet eens de moeite nemen aan te geven hoe ze al hun mooie beloftes gaan betalen? Aan de andere kant begrijp ik het wel. In een debat is het wel lastig als je collega’s je steeds met de feiten om de oren slaan. Als je wilt beloven wat niet kan, hoeft niet iedere Nederlander dat te weten. Daar heb je, politiek gezien, alleen maar last van.

Ik weet ook wel dat niet iedere wens uit ieder verkiezingsprogramma uit kan komen. We leven in een democratie. Geen enkele partij komt in de buurt van een absolute meerderheid. Er zullen compromissen moeten worden gesloten. Maar voor mij is het helder. Als je niet aan kunt geven hoe je je plannen wilt betalen, dan verkoop je wat mij betreft gebakken lucht.

Posted in: Uncategorized