Het recht van de sterkste

Posted on 11 februari 2017

1


Het lijkt stilletjes aan gewoon te worden. Mensen die het niet met je eens zijn noem je gewoon knettergek. Dat is gemakkelijk. Want dan hoef je ook niet naar hun argumenten te luisteren. Met de pers, wetenschap, het parlement en de rechterlijke macht kun je het zelfde doen. Allemaal nep, oneerlijk, vals, vooropgezet en bevooroordeeld. Maar alleen wanneer ze het met je oneens zijn natuurlijk.

Het is waar. In een democratie gaan de dingen langzaam. Want een democratie is meer dan de meeste stemmen gelden. Het gaat om het zorgvuldig afwegen en beschermen van de rechten en belangen van iedereen. Juist ook die van de minderheid. In een goed werkende democratie bepalen twee vossen en een haas niet bij meerderheid van stemmen wat er met kerst gegeten wordt. Een onafhankelijke pers en rechtspraak horen die democratie te beschermen.

Dáárom zijn al die aanvallen op pers en rechters zo gevaarlijk. Ze vormen een tegenkracht tegen het recht van de sterkste. Ze beschermen burgers tegen een overheid, als die zijn boekje te buiten gaat. Als het gezag van pers en de rechterlijke macht stelselmatig ondermijnd wordt, dan kunnen burgers zich terecht zorgen gaan maken. Dan geldt alleen nog het recht van de sterkste. En dat is voor niemand goed. Ook niet voor de meerderheid.

 

Posted in: Uncategorized