Senioren

Posted on 11 januari 2017

4


Net als veel politieke partijen kent het CDA een zogenaamd senioren netwerk. Een groep partijleden die met elkaar nadenkt over relevante thema’s zoals zorg, politiek, inkomen en werkgelegenheid. Vanavond kwam het netwerk bijeen rondom het thema ‘gezond je pensioen halen’. Als een van de drie sprekers mocht ik te gast zijn.

Over het onderwerp werden veel verstandige zaken gezegd. Over het belang van een goed personeelsbeleid, voldoende scholing en aangepast werk bijvoorbeeld. Maar ook over  de rol van de overheid en de verantwoordelijkheden van werknemers zelf. Heel informatief en interessant natuurlijk. Maar er bleven mij andere dingen bij.

Veel senioren voelen zich een kostenpost. Of het nu de zorg of de pensioenen betreft. Maar ook oudere werknemers. Terwijl de ervaring van oudere werknemers broodnodig is voor de continuïteit van elk bedrijf of instelling. Senioren voelen zich vaak niet serieus genomen en ondergewaardeerd. Hoe erg is dat? Zonder hun inzet zou de samenleving krakend tot stilstand komen. Vrijwel geen jong gezin kan zonder de hulp van ouders. Het verenigingsleven draait op vrijwilligers met tijd en ervaring. Maar dat hoor je bijna nooit.

Waar je wel veel over hoort zijn de pensioenen. En ‘uit de hand lopende kosten van de zorg’. Zo rampzalig is het allemaal niet. Maar eerlijk is eerlijk. We worden met zijn allen veel ouder dan voorheen. We genieten langer van ons pensioen. En de zorg wordt steeds duurder. Dat er iets gedaan moet worden om de kosten in de hand te houden is eigenlijk wel helder. Solidariteit tussen generaties is voor iedereen erg belangrijk.

Het CDA senioren netwerk was over de inhoud redelijk eensgezind. Maar worstelt soms (net als ik) met de vraag hoe deze werkelijkheid goed voor het voetlicht gebracht kan worden. Ook in het kader van de verkiezingen. Want senioren hebben een zeer relevante bijdrage aan de maatschappij. En het is bijna misdadig ze neer te zetten als een kostenpost. Aan de andere kant mag niemand zijn ogen sluiten voor de broodnodige solidariteit tussen generaties. Ook senioren niet. Het was een interessante avond.

 

 

Posted in: Uncategorized