Een dubbeltje wordt nooit een kwartje?

Posted on 1 november 2016

5


Dat het voor je toekomst nogal wat uitmaakt waar je wieg heeft gestaan, dat is algemeen bekend. Niet alle kinderen krijgen van huis uit de zelfde ondersteuning en kansen. Goed onderwijs kan de verschillen in kansen tussen kinderen verkleinen. In Nederland doen we dat niet goed. In Nederland worden de verschillen in sociaal-economische achtergrond tijdens de schooljaren alleen maar bevestigd en niet verkleind.

Volgens de zogenaamde Social Justice Index, scoort Nederland wat dat betreft in Europa gewoon slecht. Op de vijftiende plaats maar liefst. Wie in Nederland geboren wordt als dubbeltje, wordt niet vlug een kwartje. En het onderwijs helpt daarbij onvoldoende. Het onderwijs is niet slecht. Helemaal niet zelfs. Maar onze manier van ‘afrekenen’ zorgt er voor dat kinderen onvoldoende kansen krijgen.

Van alle kanten worden er mogelijke oplossingen aangedragen. “Maak een mogelijke doorstroom van leerlingen wettelijk verplicht”, zegt de een. “Maak de klassen kleiner en beloon leraren beter”, zegt de ander. Dat is mooi, maar op zijn best onvoldoende. Zolang scholen puur worden afgerekend op resultaten zullen ze kinderen bij de minste twijfel op een lager niveau blijven plaatsen. De school wordt daar ‘beter’ van. De leerlingen niet.

 

Posted in: Uncategorized