Gekloonde hond

Posted on 24 oktober 2016

3


BNN wil met het klonen van een hond een discussie aanwakkeren. En daar een televisieprogramma aan wijden. In Nederland mogen dieren niet worden gekloond. Maar het importeren van zo’n dier mag weer wel. Wat precies de gedachte achter die discussie is weet ik niet. Maar niet alles wat kan is nodig en verstandig.

Als je hond doodgaat, dan wil je een nieuwe. En het liefst een die een beetje lijkt op het beest waar je zo van gehouden hebt. Ergens begrijp ik dat best. Maar nog afgezien van het feit dat klonen erg duur en niet zonder risico’s is, dezelfde hond krijg je er niet mee terug. Het lijkt me beter wat meer volwassen om te gaan met het overlijden van een huisdier.

Het leven is niet maakbaar. Ook niet met moderne technologie. En niet alles wat technisch kan, is ook verstandig of nodig. Honden gaan dood. Mensen ook. Het kopiëren van genetisch materiaal is niet zonder risico’s. Bovendien is een dier (en een mens) meer dan zijn genetisch materiaal. Je hond blijft dood. Hoe verdrietig dat ook is.

De mens wil zijn omgeving beheersen. Tot op zekere hoogte is dat goed en nuttig. Maar met het klonen van huisdieren slaan we echt een beetje door vind ik. Het lijkt me beter op een gezonde manier om te leren gaan met leven en dood, dan via technologie te proberen een dode hond weer levend te maken. Dat kan namelijk niet. En we moeten dat niet eens willen.

 

 

Posted in: Uncategorized