Dekkers’ kleuterplannen

Posted on 12 september 2016

3


Staatssecretaris Dekker heeft een plan. De doorstroom van kinderen van groep twee naar groep drie moet beter. Want cognitief gezien schieten kinderen op de lange duur niets op met een jaartje extra kleuteren. En dus is doorkleuteren volgens Dekker verloren tijd.

Niet iedereen is blij met de plannen van de staatssecretaris. Dekker zou volgens de Algemene Onderwijs Bond (AOB) op de stoel van de leerkracht gaan zitten. Die hebben volgens hen echt geen foldertje van het ministerie nodig om te bepalen wat goed is voor een kind. De vakbond heeft gelijk natuurlijk. Maar toch is dat niet mijn grootste bezwaar.

Dekker stelt dat een jaar extra kleuteren verloren tijd is, omdat kinderen daar cognitief uiteindelijk weinig mee opschieten. Maar gaat het binnen het onderwijs alleen daarom? Is het welbevinden van jonge kinderen die misschien nog niet toe zijn aan groep drie, niet minstens zo belangrijk?

Alles kan altijd beter. Scholen zouden de aanbevelingen van Dekker goed moeten bekijken. Want (zelf)reflectie kan nooit kwaad. En onderwijs is niet vrijblijvend. Er moet wel iets geleerd worden natuurlijk. Maar overdrijven is een kunst. Langzaam gaat het onderwijs gebukt onder prestatiedwang. Als jonge kinderen nog niet toe zijn aan groep drie, moeten ze lekker blijven kleuteren. Een goede leerkracht kan dat prima beoordelen.

 

Posted in: Uncategorized