Partij Voor Belang Van Individu

Posted on 27 augustus 2016

5


“Nederland weer van ons”, twittert een opgetogen Geert Wilders boven een opzet van een ‘verkiezingsprogramma’ vol loze beloftes, halve waarheden en onderdrukking van moslims. Er is geen ‘ons’ meer met zulke plannetjes. Er is alleen nog het ‘ik’. Het ‘ik’ van de individuele consument, met bar weinig oog voor anderen. Ik stel een naamsverandering voor. Eentje die de lading wel dekt. Partij Voor Belang Van het Individu. PVBVI. Tenminste zolang je geen Moslim bent.

Dat Wilders de koran wil verbieden, alle moskeeën en alle islamitische scholen wil sluiten, is niet nieuw. Het is gelukkig wel tegen de grondwet. Grondrechten afpakken van een flink aantal Nederlanders, dat kan niet zomaar. En een partij die voor de vrijheid zegt te strijden en boeken wil verbieden, dat doet toch een belletje rinkelen? Abraham Lincoln zei ooit dat mensen die de vrijheid van anderen beperken, er zelf geen recht op hebben. En hij had gelijk natuurlijk. PVV, voor de vrijheid dus. Maar niet van iedereen.

Om zijn ‘plannetjes’ te betalen heeft Wilders een aantal ideeën. Alles waar een individu niet persoonlijk profijt van heeft, wordt afgeschaft. Ontwikkelingshulp? Ik woon daar niet, weg ermee. Publieke omroep? Ik kijk naar Netflix of de commerciëlen, weg ermee. Musea of kunst? Ik kom daar nooit, hebben we niet nodig! Windmolens? Er komt toch stroom uit het stopcontact. Na mij de zondvloed. Enzovoort, enzovoort. De mens teruggebracht tot consument, tot het kale individu en zonder enige samenhang met de rest van de maatschappij. Platter kan niet.

“Nederland weer van ons”, twittert Wilders. Maar in het denken van Wilders bestaat geen ons. Er bestaat alleen ik. En wij en zij. Natuurlijk kan met zo’n programma geen enkele partij met hem samenwerken. Dat weet Wilders best. Hij wil ook niet regeren. En natuurlijk kunnen zijn plannen (gelukkig) niet worden uitgevoerd. Als Wilders eerlijk zou zijn, dan gaf hij dat allemaal gewoon toe. En dan veranderde hij de naam van zijn partij van PVV in PVBVI: “Partij Voor Belang Van Individu.” Tenminste, zolang je geen Moslim bent.

 

Posted in: Uncategorized