Taak van een politicus?

Posted on 2 augustus 2016

3


“Piet de Jong was mijn politieke betovergrootvader. Hij wist als voormalig onderzeebootcommandant ons land op vaardige wijze door de woelige jaren zestig heen te leiden.” Mooie woorden van premier Mark Rutte over de net overleden oud-premier Piet De Jong. Politici kunnen veel van hem leren.

Piet de Jong heeft eens gezegd dat een politicus geen andere taak heeft dan bij te dragen aan vrede en recht in de samenleving. Kom daar maar eens om tegenwoordig. Mij bekruipt het gevoel dat sommige politici daar anders over denken. Dat het hen meer en meer gaat om het halen van de krant. En dat gaat nu eenmaal het beste met uitspraken die de vrede en recht in de samenleving juist wel aantasten.

Nee, ik doel hier niet op uitspraken van Wilders. En zelfs niet op die van Halbe Zijlstra, wanneer hij spreekt over vluchtelingen die deze kant op komen voor ooglidcorrecties en borstvergrotingen. Het kan subtieler. Zo zegt VVD-kamerlid Azmani in Trouw het volgende over nieuwkomers: “Je moet ingroeien in de samenleving. Je invechten. Dan pas bouw je rechten op. Je moet eerst laten zien of je iets te bieden hebt in plaats van meteen je hand op te houden.”

Rechten heb je niet volgens Azmani. Die bouw je op. Als je iets te bieden hebt tenminste. Toch best knap. In een zin het tegenovergestelde doen van wat De Jong ziet als de taak van een politicus. Vluchtelingen collectief wegzetten als profiteurs, zou dat de vrede in de samenleving echt bevorderen? En mensen alleen rechten gunnen als ze iets te bieden hebben, is dat rechtvaardig? Ik ken heel wat mensen die de gemeenschap vooral geld kosten. En dat zijn echt niet alleen maar nieuwkomers. Maar zijn die mensen rechteloos? Ik hoop het niet.

Beste mijnheer Azmani, meent u wat u zegt? Vindt u echt dat alleen mensen die ‘iets’ bijdragen rechten hebben?  En vindt u echt dat alle nieuwkomers profiteurs zijn? Vast niet. Maar schrijf dat dan ook niet. U draagt op die manier niet echt bij aan vrede en recht in de samenleving. Misschien kunt u een klein beetje leren van de politieke betovergrootvader van uw grote roerganger. Het zou u sieren.

Posted in: Uncategorized