Tolerantie is niet genoeg. Het gaat om acceptatie

Posted on 26 juli 2016

4


Of je nu homo bent, bi-seksueel, lesbisch of transgender, je geaardheid is een deel van je persoonlijkheid. En daar hoort niemand een mening over te hebben. Tolerantie is niet genoeg. Het zou vreemd zijn te beweren dat je mensen met blauwe ogen of bruine haren hebt te tolereren. Alsof het gedrag betreft dat gecorrigeerd zou kunnen worden. Het gaat om acceptatie. Zonder mitsen en maren. Toch blijkt die waarheid op zijn best onderhoudsgevoelig. Niet hetero’s kampen ook in 2016 met vooroordelen. En homo is nog steeds een veel gebruikt scheldwoord. Daarom zetten Oss en Den Bosch zich in voor de acceptatie van alle mensen, ongeacht hun afkomst en geaardheid. En daarom vieren we samen in 2017 het ‘roze jaar’ en Roze Zaterdag. Aandacht voor het thema is en blijft belangrijk. Deze tekst verscheen op 26 juli in het Brabants Dagblad

Een mens is zoals hij is. En daar helpt geen moedertjelief aan. Zo simpel is dat. Toch is die persoonlijke vrijheid bepaald niet vanzelfsprekend. In grote delen van de wereld (en helaas soms ook nog in Nederland) moet die vanzelfsprekendheid bijna letterlijk bevochten worden. En dat is niet gemakkelijk. Zeker niet wanneer je jong bent en onzeker. En worstelt met je seksualiteit. Of wanneer je leeft in een omgeving die ‘anders geaarden’ veroordeelt. Hoe belangrijk is het dan dat je weet dat je er niet alleen voor staat? Dat er meer mensen zijn zoals jij? En dat die mensen niet per se een ongelukkig leven hebben? Dat er mensen zijn, uit heel Europa, die duidelijk maken dat ze niet weg te denken zijn. Maar dat ze gewoon bestaan. Gewoon in de openbaarheid en precies zoals ze geschapen zijn. Die zichtbaarheid helpt. Juist daarom is de viering van Roze Zaterdag van belang.

Dit jaar vierde Amsterdam de Roze Zaterdag. Beginnend met een dag vol activiteiten in het Vondelpark. Daarna ‘the walk of pride’ richting de Dam. En op de Dam tenslotte het grote vrijheidsfeest. De hele Dam stond vol met mensen die samen de vrijheid vierden zichzelf te mogen zijn. Zaterdagavond 23 juli 2016 op de Dam in Amsterdam kregen wethouder Eric Logister van Den Bosch en ikzelf de symbolische sleutel van Roze Zaterdag uit handen van de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim. Een bijzonder moment.  Ik ben er trots op dat Oss en Den Bosch zich samen sterk maken voor de acceptatie van alle mensen. Want tolerantie is echt niet genoeg. Het gaat om acceptatie, zonder mitsen en maren. 2017 wordt een prachtig roze jaar in onze regio.

Posted in: Uncategorized