Hij heeft het er zelf naar gemaakt

Posted on 20 juli 2016

10


“Zoals een wijs mens ooit tegen mij zij: zij die zeggen sociaal te zijn, zijn de meest asocialen. Dit slaat op uw functie.” Dat is tenminste duidelijke taal van ene Robbin, die het niet eens is met het feit dat de gemeente een zwerver met vier honden aan een caravan heeft geholpen. “Het is zijn keuze en zijn verantwoordelijkheid om zo te willen leven.”

Ik begrijp de redenering van Robbin best. Wie door eigen schuld in de problemen komt, hoeft niet geholpen te worden. Die moet het zelf maar uitzoeken. Geld dat door de hardwerkende Nederlander verdiend wordt moet niet besteed worden aan uitvreters, luilakken of ander volk dat zijn leven niet op orde heeft. Ik begrijp de redenering. Maar ik ben het er grondig mee oneens.

Laten we de redenering van Robbin eens doortrekken. Dat zou de hardwerkende Nederlander veel geld besparen. Want mensen die roken, alcohol drinken of te zwaar zijn, kiezen er toch zelf voor om ongezond te leven? Als we die mensen nu eens uit de verzekering gooien? Dan kan de premie drastisch omlaag. Om maar te zwijgen van drugsverslaafden. Waarom zouden we die helpen met gemeenschapsgeld? Die drugs nemen ze toch vrijwillig?

Sommige mensen ‘kiezen’ er voor om meer geld uit te geven dan ze verdienen. Die mensen komen in de schulden. Eigen schuld dikke bult. Schuldhulpverlening kost geld. Die saneren we weg. En hoe zit het met werk eigenlijk. Zolang er tienduizenden Polen werk kunnen vinden, is er werk genoeg. Mensen die afhankelijk zijn van een uitkering willen gewoon niet werken. Hop, uit de uitkering dus. Dat scheelt weer een boel belastingcentjes.

En wat te denken van gehandicaptenzorg? Veel handicaps zijn met Prenatale Screening op te sporen. Ouders die zo asociaal zijn een gehandicapt kind op de wereld te zetten, draaien ook zelf maar voor de kosten op. Daar hoeft de belastingbetaler niet voor te bloeden. En waarom rekken we het leven van mensen die toch niet meer beter kunnen worden? Weet je wat dat kost?  Wie koste wat kost een paar maanden langer wil leven betaalt de rekening maar mooi zelf.

Ik weet dat ik Robbin onrecht aan doe. Ik trek zijn redenering wel erg ver door. Maar ik geloof niet in eigen schuld dikke bult. Ik geloof nog wel in solidariteit en niet in ieder voor zich. En ik geloof dat een overheid ver moet gaan in pogingen mensen te helpen. Zelfs als ze de verkeerde keuzes maken. Verspeelt iemand die in de gevangenis gezeten heeft het recht op een woning of een uitkering?  Nee toch zeker.

Posted in: Uncategorized