Wordt slecht gedrag beloond?

Posted on 18 juli 2016

7


“Kortom, slecht gedrag wordt beloond.” Dat schrijft ene Erik als reactie op een artikel in het Brabants Dagblad. Een dakloze man met vier honden heeft een behoorlijke tijd gezworven en gaat nu wonen in een door de gemeente betaalde caravan. Wordt slecht gedrag beloond? Ergens wel natuurlijk. Maar er zitten meer kanten aan de zaak.

Het is een mooi gedachtenexperiment. Stel dat gemeenten alleen nog hulp zou bieden aan mensen die dat ‘verdienen’. Aan mensen dus die geen overlast geven en zich altijd keurig aan de afspraken houden. Dat zou wat zijn. De financiën van gemeenten zouden er een heel stuk rooskleuriger voor staan. Maar daarmee zijn die mensen niet verdwenen. En hun problemen ook niet. Dat valt niet te ontkennen en zeker niet te negeren.

Hulp kost geld. Veel meer geld dan mensen beseffen. Maatschappelijke opvang is niet gratis. En de zorg is dat evenmin. Soms moet je concluderen dat reguliere trajecten niet werken. En moet je iets verzinnen om de overlast te beperken en de kosten in de hand te houden. In dit geval is dat een caravan. En net genoeg geld om eten en drinken mee te kopen. Is dat belonen van slecht gedrag? Misschien wel. Maar het is vast beter en zeker goedkoper dan alles wat tot nu toe geprobeerd is.

 

Posted in: Uncategorized